Valikko Sulje

Maalivahtiblogi: Maalivahtiprofiili – Leandro Costa (Portugali U21/ SC Braga)

Leandro Costa maalivahti SC Braga

Petteri täällä taas hei!
Koronaelämä jatkuu ja ajattelin kirjoittaa esittelyn ja urapolun vanhasta seurakaveristani Leandro Costasta CS São Joãon ajalta. Vanhoja kirjoituksia CS São Joãosta ja Portugalin reissusta voi lukea maalivahtiblogin aikaisemmista jutuista täältä.

Leandro Costa

Pelipaikka: Maalivahti
Ikä: 20 vuotta (1999)
Kotikaupunki: Coimbra
Seurajoukkueet: 
ADC Vila Verde (2007-2011 eli U10-U13)
CS São João (2011-2019 eli U13-U20/edustus)
SC Braga (2019-> eli Portugalin liiga)
Maajoukkue: Portugalin U21

Leandron futsalura virallisessa joukkueessa alkoi ADC Vila Verdessa 10-vuotiaana. Seuran oma kotihalli sijaitsee parikymmentä kilometriä Coimbran keskustasta länteen. Neljän Vila Verdessä vietetyn juniorivuoden jälkeen tie vei hieman lähemmäs Coimbraa ja alueen ykkösseuran Centro Sosial de São Joãon riveihin. CS São João ei ole varsinaisesti Coimbran kaupungin joukkue, vaan seuran oma halli sijaitsee São Martinho do Bispossa, joka on alue heti Coimbran kaupungista länteen. CS São João profiloituu selvästi enemmän oman alueensa ja yhteisönsä seuraksi, kuin koko Coimbran kaupungin seura yhteiseksi seuraksi.

Futsal maalivahti Portugali
Nuori Leandro Costa CS São Joãon junioreissa.

CS São Joãossa Leandro pelasi kahdeksan kauden ajan nousten lopulta edustusjoukkueen kokoonpanoon, joka pelasi vielä kaudella 2016-2017 Portugalin liigassa pudoten kuitenkin kauden päätteeksi alaspäin. Peliaikaa edustusjoukkueessa irtosi varsinaisesti vasta viimeisellä kaudella 2018-2019, mutta CS São Joãolla on myös erittäin hyvä junioripolku edustusjoukkueeseen. “B”/U23 joukkueen pelatessa aikuisten sarjaa ja U19, U17, sekä muiden juniorijoukkueiden pelatessa ikäluokkiensa pääsarjaa huippuseurojen kuten Benfican ja Sporting Lissabonin kanssa.

Pikkupoikana Leandro, kuten moni muukin “minironaldo” Portugalissa haaveili jalkapalloammattilaisen urasta, vaikka itse pelasikin pelkkää futsalia. Portugalissa jalkapallo ja futsalkaudet ovat samaan aikaan käynnissä, joten jalkapalloon voi siirtyä futsalin kautta vasta reilusti myöhemmällä iällä. Myös Leandrolla kävi 15-vuotiaana kokeilemassa jalkapalloa, mutta hän ei nauttinut ison kentän pelistä. Urapolku jatkui siis futsalin parissa ja tutussa seurassa.

Futsal maalivahti Portugali
Leandro Costa käyttää myös 181Keepersin suojia. Jos joku lukija on vailla hyviä suojia futsaliin, niin minulle voi laittaa viestiä vaikka Instagramin kautta.

CS São Joãossa pelaamisen ohella Leandro opiskelee samassa Coimbran Yliopiston liikuntatieteellisessä kuin itsekin opiskelin. Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilu-uralle myös huippujoukkueessa pelatessa. Opiskelupaikat voisivat olla myös asia mitä suomalaisten seurojen kannattaisi omasta mielestäni yrittää hyödyntää paremmin. Suomessa on monien tutkimusten mukaan maailman parhaita kouluja ja omien kokemusten kautta sanoisin suomalaisen korkeakouluopetuksen olevan reilusti edellä Portugalin vastaavaa. Suomalaisilla seurajoukkueilla olisi siis mahdollisuus hyödyntää korkeaa opetuksen tasoa selvästi nykyistä paremmin myös ulkomaalaisia vahvistuksia etsiessä.

Menneelle kaudelle Leandro siirtyi São Joãosta tosiaan SC Bragan riveihin Portugalin pohjoiseen osaan. Sporting Clube de Braga on jalkapallon puolella yksi Portugalin suurseuroista ja seuran futsaljaosto pärjää myös oman lajinsa pääsarjassa hyvin. Kaudella 2018-2019 Braga sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja kesken olevalla koronakaudella sijoitus on seitsemäs. SC Bragan futsaljoukkueen virallinen nimi on muuten SC Braga/AAUM, josta loppuosan lyhenne on kaupungin Minhon yliopiston lyhenne. Seura siis tekee vahvaa yhteistyötä paikallisen yliopiston kanssa.

Pääsarjadebyytti SC Bragan paidassa Leandrolla tapahtui kuluneella kaudella vierasottelussa Sporting CP:tä vastaan. Toisella puoliajalla kokenut 37-vuotias Vitor Hugo teki tilaa itseään 17-vuotta nuoremmalle maalivahdille. Seitsemän ottelua Joâo Rocha Areenalla nähneenä voisin sanoa, että ihan kiva paikka pelata.

Maajoukkuepolulla Leandro on edennyt Portugalin U21 maajoukkueeseen ja sen kapteeniksi asti. Muita maalivahteja U21 maajoukkueessa ovat Lissabonin suurseuroista André Correia (Benfica) ja Bernardo Paçó (Sporting). Portugalin A-maajoukkueen ykkösmaalivahti (tuskin enää kauaa) André Sousa on muuten myös Coimbrasta ja CF Santa Claran kasvatti. Alla video Leandron torjunta taidoista Espanjan ja Portugalin välisestä U21 maaottelusta marraskuulta. Ottelussa maalinteossa (1:22:30) onnistui myös toinen CS São Joãon kasvatti ja seurassa edelleen pelaava Daniel Costa (-00 syntynyt laitapelaaja).

Mulle henkilökohtaisesti Leandrosta on jäänyt kuva hieman pienikokoisena, mutta äärimmäisen nopeana urheilijana ja erittäin hyvänä maalivahtina pelaamaan jalalla. Hyvänä esimerkkinä São Joãossa edustusjoukkueella oli ottelun aloituksessa kuvio, jossa pelattiin pelissä kakkosmaalivahtina olleelle Leandrolle vetopaikka. Kuvion jälkeen vaihtoon ja ykkösenä ollut kokenut Cláudio Martins maaliin. Leandron maalin vuoden takaisesta 3. korkeimman sarjatason finaalista São Joãon  “B”/U23 joukkueessa voi katsoa alla olevalta videolta.

Portugalin 3. korkeimman sarjatason finaali.

Kakkosjoukkue pelaa siis yhden sarjatason edustuksen alapuolella, mutta vaikka se voitti sarjan selvästi ei se voi nousta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle jumiutuneen edustusjoukkueen kanssa samaan sarjaan. Kakkosjoukkue on kuitenkin erittäin hyvä väliporras junioripelaajille ja pelaajien keski-ikä kakkosjoukkueessa onkin ollut 20,6 vuotta. Samassa sarjassa pelaa kuitenkin varsin laadukkaita futsaliin erikoistuneita seuroja joilla on omia futsalhalleja, joista esimerkiksi CF Santa Clarassa ehdin itsekin käydä vierailemassa.

Takasin vielä maalivahti Leandro Costaan. Ensimmäinen peli avauksessa pääsarjassa tapahtui helmikuussa Viseu 2001 vastaan. Otteluita aloittavana maalivahtina kesken jääneeltä kaudelta ehti kertyä liigassa neljä ja cupissa muutama. Lopuksi video maalista tästä pääsarjadebyytistä, koska videolla vilisee tuttuja naamoja. Maalintekijänä David Parente (tuttu KaDysta) ja maalivahtina Leandro Costa (tuttu CS São Joãosta).

Omaa pohdintaa vielä loppuun. Urapolkuhan on hyvin paljon erilainen kuin suomalaisen futsalpelaajan urapolku, jotka aloittavat jalkapallosta ja siirtyvät sen jälkeen futsaliin. Tämänkin tarinan päähenkilö kokeili jalkapalloa seurassa ensimmäisen kerran vasta 15-vuotiaana. Olisikin mielenkiintoista löytää jotain tutkimusta esimerkiksi siitä, kuinka paljon on portugalilaisia jalkapalloammattilaisia jotka ovat vaihtaneet futsalista jalkapalloon vasta 15-vuotiaina. Omalla lyhyellä kahdeksan vuoden valmentajauralla eniten ihmettelen suomalaista tapaa ruveta pelaamaan 8v8 pelejä jo 10-vuotiaiden kohdalla. Mikä on se taito mikä jää 5v5 pelissä junioripelaajalta oppimatta verrattuna 8v8 pelaajaan? Yksi ongelma tässä on se, että Suomessa hukataan myös pienempien paikkakuntien potentiaali, joissa ei riitä omien kokemuksieni mukaan tarpeeksi pelaajamateriaalia 8v8 peleihin. Viiden parhaimman pelaajan väliset tasoerot ovat selvästi pienemmät kuin kahdeksan parhaimman.

Futsal maalivahti Portugali
Leandro Costa uransa alussa. Vähän erilaiset pelimuodot ja olosuhteet kuin Suomessa.

Tälläinen tarina tällä kertaa. Palataan taas blogin äärelle, kun jotain kirjoitettavaa tulee eteen.