Valikko Sulje

Maalivahtiblogi: Futsalturistina #2 – Sporting CP vs SL Benfica

Mestareiden liigan Elite round-lohko arvottiin Lissaboniin ja täytyihän se paikalle päästä kun parin tunnin junamatkan päässä Lissabonista asuu. Turnausta isännöi Sporting CP ja muut joukkueet olivat SL Benfica (Lissabon), FC Sibiryak (Venäjä) ja Novo Vrijeme (Kroatia).

Lippujen saaminen oli todella vaikeaa ja pitkään näytti että koko reissu jää haaveeksi. Ongelma oli ettei Sporting vs Benfica high-risk derbyn takia lippuja myyty kuin Sportingin jäsenille ja jäseneksi liittyminen oli todella vaikeaa ulkomaalaiselle ellei käy suoraan stadionilla ostoksilla. Onneksi kämppis Ricardo (Benfica fani =D) auttoi jäseneksi liittymisessä ja miljoonan sähköpostin ja puhelinsoiton jälkeen kolmen päivän liput (kuusi peliä yhteensä 25€ + 6€ kuukauden Sporting-jäsenmaksu) napsahtivat sähköpostiin.

Joukkueet lämmittelemässä.

15-18.11.2018

Viisi matsia kuudesta tuli katsottua ja lohkosta finaaliin jatkaja ratkesi tottakai tässä viimeisessä Sporting vs Benfica ottelussa. Portugalin liigan ensimmäisen derbyn oli Benfica voittanut kotikentällään, joten se johtaa liigaa. Venäläisiä ja kroatialaisia vastaan Sporting takoi enemmän maaleja, joten sille riitti ratkaisu pelistä tasapeli. Mainittakoon vielä että aikaisemmassa vaiheessa Kadyn Mestareiden liigasta pudottanut Novo Vrijeme (Novo Vrijeme – Kady 6-1) hävisi Sportingille selvästi 6-0 ja Benficalle 5-0.

Pavilhão João Rocha, Sportingin koti iltavalaistuksessa.

Sporting vs Benfica

Ottelu kuten koko turnaus pelattiin viime vuonna avatussa 3001 katsojaa vetävässä Joâo Rocha Areenassa. Benfican kannattajille annettiin UEFA:n määräämät 10% lipuista eli paikalla oli 300 Benfiquistaa. Lisäksi päädyn päissä oli turva-alueet, joten lopulliseksi yleisömääräksi jäi noin 2800, käytännössä siis loppuunmyyty.

Ennen peliä kahviloissa saattoi bongata ihmisiä futsaljoukkueen fanipaitodat päällä. João Matos on Sportingin oma kasvatti ja kapteeni.

Sportingilla on yleensäkin futsal peleissä loistava tunnelma. Seuralla on pitkät perinteet futsalista ja sitä on pelattu jo 80-luvulta asti. Tämän näkee siitäkin, että katsomossa näkee paljon futsalpelaajien nimillä varustettuja fanipaitoja. Menestystäkin on viime vuosina tullut kolmen peräkkäisen liigamestaruuden ja kahden peräkkäisen UEFA Futsal cup hopean muodossa. Näistä kannattajat muistivat myös Benfica kannattajia muistuttaa useasti pelin aikana. Myös Sibiryakia ja Novo Vrijemeä vastaan hallilla oli reilu pari tuhatta kannattajaa per peli, joten tunnelmaa riitti niissäkin peleissä.

Voimistelijoiden esitys ennen peliä.

Jalkapallossa olen aina vihannut kaikkea pelin kuulumatonta oheistoimintaa, mutta tässä pelissä kieltämättä tapahtumaan panostaminen oli onnistunut hyvin. Ennen peliä penkillä odotti 24-sivuinen käsiohjelma ja mediakuutiolla pyöri ennakkovideoita ja katsojakilpailuita. Ennen pelin alkamista Sportingin lapsivoimistelijat vetivät vielä tanssiesityksen. Pelaajaesittely hoidettiin isoon tyylin liekinheittimien ja savukoneiden säestämänä. Benfican pelaajat tosin joutuivat tyytymään vihellyskonserttiin. Pelin aikana laulut raikasivat kokoajan ja vieressä istuvalle joutui huutamaan jos jotain halusi sanoa. Aikalisien aikana parketilla pyöri myös tanssiryhmä, sekä yleisön joukkoon ammuttiin tykillä t-paitoja. Puoliajalla muutama katsoja pääsi myös yrittämään maalintekoa ja voittamaan palkintoja. Tapahtumasta olisi varmasti tykännyt vaikkei itse pelistä olisikaan mitään ymmärtänyt.

Sporting Clube de Portugal.

Kotijoukkueen kannattajat tuntuvat myös tykkäävän Sportingin agressiivisesta pelityylistä ja valmentaja Nuno Dias on varsin pidetty kaveri. Sporting pelaa pitkälti 3-1 pelitavalla ja kokoonpanossa onkin kolme todella hyvää pivottia, legendaarinen Cardinal, sekä brassit Rocha ja Dieguinho. Sportingin pelityyli tuntuu hakevan myös paljon näyttäviä maaleja ja Novo Vrijemeä vastaan Dieguinho tekikin kaksi maalia saksipotkulla. Sportingin kokoonpano on myös todella laaja ja se käytti Benficaa vastaan kymmentä kenttäpelaajaa. Useimmiten täällä Portugalissa tunnutaan kuitenkin suosivan 6-8 kenttäpelaajan käyttöä pelin aikana. Esimerkiksi Sibiryakin brassi Joan, sekä Novo Vrijemen slovenialainen Osredkar pelasivat joka pelissä vähintään 35 minuuttia käymällä vaihdossa maksimissaan parin minuutin ajan per puoliaika. Hyvin näyttivät jaksavan, vaikka neljän päivän sisään piti kolme peliä pelata.

Benfica hyökkäämässä omaa kannattajapäätyään kohti.

Benfican pelaajista voisi mainita Robinhon. 35-vuotiaan väkkärän perässä ei tuntunut nuoremmat pysyvän vieläkään ja Robinhon jaloista Benfican vaarallisimmat tilanteet saivat alkunsa. Pohjapelaajista ElPozo Murciassa aijemmin pelannut espanjalainen Marc Tolrá, sekä portugalin maajoukkuepelaaja André Coelho jäivät mieleen. Benficalla on myös hyvin laaja ja laadukas rosteri. Kenttäpelaajia kentällä kävi ottelussa kymmenen.

Sporting CP juhlii tasapeliä.

Ottelu alkoi Sportingin hienoisella hallinnalla, mutta Robinho hiljensi kotiyleisön jakson puolivälin tienoilla sivuraja kuviosta tehdyllä maalilla. Benfica keräsi varoituksia ja virheitä ensimmäisellä jaksolla siihen malliin, että Cardinal pääsi jakson lopussa tasoittamaan pelin kymmenen metrin rangaistuspotkusta. Toisella jaksolla ei maaleja nähty, vaikka paikkoja kyllä oli. Viimeisellä minuutilla André Coelho veti vielä aivan järkyttävän pommin Sporting maalin ylärimaan. Kooste ottelusta alempana.

https://www.youtube.com/watch?v=RV6GauKHGKQ

Peli päättyi siis 1-1 tasapeliin, mutta Sporting eteni jatkoon paremman maalieron vuoksi. Tunnelma oli katossa läpi ottelun ja ottelun loputtua juhlat katsomossa jatkuivat vielä todella pitkään. Benfica päädyssä revittiin ja heiteltiin penkkejä, sekä poliiseja kerääntyi sankoin joukoin myös piirittämään vieraspäätyä. Koitan upottaa tähän loppuun vielä muutamat videot katsomosta kuvattuna. Jos ei näy niin laitan ne myös Instagramin puolelle: @lehtinenpetteri