Valikko Sulje

Futsal-liigaan vahvistuksia – Kokemusta Mestarien liigan voittajan junioreista

Futsal-liigaan vahvistuksia - Kokemusta Mestarien liigan voittajan junioreista

Futsalmaailma jatkaa miesten futsal-liigan mielenkiintoisten ulkomaalaispelaajien esittelyä. Aikaisemmin on esitelty mm. Tornion Palloveikkojen Zakaria El-Ouaz ja nykyisin Mad Maxejä edustava Victor Jansson.

Miesten futsal-liigaan on saatu täksi kaudeksi paljon jonkun muun kuin Suomen passin omaavia pelaajia. Eniten vahvistuksia on haalinut FC Kemi, jonka riveissä on kolma kesän MM-kisoissa pelannutta pelaajaa.

FC Kemi:
Tornike Bukia, Georgia (maajoukkue)
Henry Gutierrez, Venezuela (maajoukkue)
Enderson Suarez, Venezuela (maajoukkue)
Xande, De Los Santos, Uruguay (maajoukkue)
Soufiane Borite, Marokko (maajoukkue)
Anass Nasser, Marokko
Boris Cizmar, Serbia

ToPV:
Zakaria El-Quaz, Tanska (maajoukkue)
Newton Jr, Brasilia
Rafa Georgio, Italia/Brasilia
Fernando Dias, Brasilia
Matheus Martins; Portugali/Brasilia

Akaa Futsal:
Dusan Milojevic, Serbia
Jovan Stankovic, Serbia

KaDy:
Ítalo Henrique “Bob” Macedo Basilio, Brasilia
David Parente, Portugali (alkukauden laina)

Vieska Futsal:
Slobodan Tomic, Serbia

Mad Max:
Viktor Jansson, Ruotsi (maajoukkue)

SoVo:
Valdrin Rashica, Kosovo
Rinor Karaca, Kosovo
(SoVo:lla seitsemän Kosovon ja Suomen kaksoiskansalaisia, joilla jo junioreista asti paljon taustaa Suomen kentiltä).

TPK:
Zac Sherman, USA

GFT:
Joe Dibben, Englanti

Uusimmat tulokkaat

Uusimpina tulokkaina liigaparketeilla on nähny Tornion Palloveikkojen Fernando Dias ja Matheus Martins, jotka nähtiin kentällä ensimmäistä kertaa 24.11 pelatussa pelissä FC Kemiä vastaan. Pelaajista ei ToPV:n nettisivuilla ole näkynyt juurikaan esittelyä, joten tarkastellaan alla hieman uusia brassitaustaisia pelaajia.

Matheus Martins

21-vuotias portugalilainen Matheus Grande Martins siirtyi Tornioon Puolan pääsarjassa pelaavasta Gdanskin joukkueesta. Brasilian Sao Paolossa syntynyt nuorukainen on muuttanut jo nuorena Portugaliin, josta hänellä löytyy junioritausta. Martinsilla on Brasilian ja Portugalin kansallisuudet.

Martins on edustanut 2012-2015 vuosina Lissabonin suurseura Sporting CP:n junioreita futsalissa. Viime kaudella Sporting voitti Mestareiden liigan, kun finaalissa kaatui FC Barcelona. Tämän jälkeen hän on tilastojen mukaan siirtynyt vuosiksi 2015-2019 jalkapallon pariin. Kaudeksi 2019-2020 tapahtui paluu futsaliin ja ensimmäistä kertaa aikuisten joukkueeseen. Vitória FC pelasi tuolla kaudella Portugalin 3. korkeimmalla sarjatasolla. Vertailun vuoksi KaDy:n portugalilaispelaaja David Parente on pelannut urallaan Portugalin liigaa lähes 50 peliä kolmen kauden aikana (tilastot).

Matheus Grande Martins tilastot
Matheus Grande Martins tilastot. Zerozero.pt

Viime kaudella Martins pelasi Latvian liigassa Rezeknessä, josta siirtyi alkukaudeksi Puolan Gdanskiin. Hyvän junioritaustan ja nuoren iän johdosta Martinsilla on paljon potentiaalia lyödä läpi Suomen futsal-liigassa.

Fernando Dias

Isokokoinen Fernando Dias kärsi debyytissään loukkaantumisen ja pelaajan näyttöjä Suomen liigasta joudutaan odottamaan hetken aikaa. Dias siirtyi Palloveikkoihin Sao Caetanon joukkueesta Brasiliasta. Brasiliassa sarjatoiminnat ovat ilmeisesti hetken aikaa olleet koronan takia tauolla, mutta kaudella 2019 Sao Caetano pelasi vielä Liga Paulistaa eli Sao Paolon osavaltion korkeinta sarjaa. Brasilialaisen sarjajärjestelmän takia osavaltiosarjaa pelaa myös liigajoukkueita mm. Magnus Futsal ja Corinthians. 2010-luvun alussa Sao Caetano pelasi Brasilian liigassa LNF.

Aikaisempia seuroja Brasilian alemmilta tasoilta Diasilla ovat myös Ouro Verde Futsal, União Quebra Banca FS ja Gosta Nada Futsal. Diasilla on myös taustaa jalkapallon puolelta.

Vahvistuksia monesta suunnasta

Vahvistuksia kotimaiseen liigaan on siis löytynyt monesta suunnasta. Välillä pelaajia on rekrytty suoraan MM-kisoista ja välillä brasseja on löytynyt lapin nelosdivarista. Erikoisimpana reittinä voidaan pitää KaDy:n 27-vuotiaan tähtipelaajan brasilialaisen Ítalo “Bob” Henriquen polkua. Mies on 2018 saapunut Suomeen pelaamaan jalkapalloa Sodankylän Pallon 4. divari joukkueeseen. Jokaisella pelaajalla on oma reittinsä huipulle.

Artikkelikuva: Tornion Palloveikot Instagram