Valikko Sulje

Sulttaanin kaukomatkat

Yksitoista kilometriä Kööpenhaminan keskustasta länteen löytyy 22 000 asukkaan Glostrupin kunta. Kaksikymmentäviisi vuotta sitten kunnan alueen täytti jokeltelevia ääniä, kuten joka vuosi. Tuolloin yksi niistä äänistä kuului nykyiselle Tanskan maajoukkueen pelaajalle Zakaria El-Ouazille.

Tanskassa lempinimen Sultan saanut El-Ouaz saapui Suomeen hallitsevasta Tanskan mestarista Futsal Gentoftesta. Gentofte on jonkin verran tuttu joukkue suomalaisseuroille, jotka ovat käyneet pelaamassa Pohjoismaiden välisisissä seurajoukkueturnauksissa. Tanskan kestomenestyjä on voittanut maansa mestaruuden viimeisen yhdeksän vuoden aikana seitsemän kertaa.

El-Ouaz jätti Tanskan kentät kertaalleen Ranskan liigan vuoksi. Tuolloin maailmaa alkoi kuitenkin ravisuttaa koronaviruspandemia ja Sulttaani päätti palata takaisin Gentofteen. Luonnollisesti voittamaan mestaruuden. Nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen tultuaan Suomeen.

”Suomen liiga on jonkin verran edellä muita pohjoismaisia liigoja. Halusin tulla tänne kehittymään niin futsalpelaajana kuin ihmisenä”, El-Ouaz kertoo Futsalmaailmalle.

Pidetty, rakastettu, äärimmäisen ammattimainen

Kun El-Ouaz päätti lähteä valloittamaan Suomea Meri-Lapin sydämeen Tornion Pallo-Veikkojen riveihin, julkaisi Gentofte miehestä seuraavanlaisen kuvauksen. (toimittajan vapaa käännös)

”Zaki on epäilemättä Tanskan pidetyimpiä pelaajia. Kengät pukiessaan Zaki nostaa riman jatkuvasti korkeammalle. Hän on ennen kaikkea voittaja. Zaki harjoittelee täysillä kehittyäkseen paremmaksi pelaajaksi, ja hän toimii esimerkkinä monille joukkuekavereilleen.”

Lopuksi Gentofte toivoo vielä näkevänsä Sulttaanin uudestaan.

Näillä sanoilla kuvattu pelaaja on eittämättä hieno ihminen.

”Suomen maajoukkue on Pohjolan paras. Näen kuitenkin meidän (Tanskan) kehittyneen ja se näkyy mm. siinä, miten haastamme Ruotsin ja Norjan Nordic Cupissa.”

Ja tässä kehitystyössä El-Ouaz haluaa olla mukana. Palapelin kulmapala, jonka ympärille rakentuu kaunis kuva.

Hyvänä esimerkkinä on neljä Tanskan mestaruutta viimeiseen kuuteen vuoteen ja avaavan nelikon paikka maajoukkueessa. 

Tanskan liiga on edelleen jaettu lohkoihin

”Yksi merkittävä syy saapua Suomeen on liigan suuret harppaukset kehitystyössään. Tanskassa pelataan pääsarjaa edelleen Itä- ja Länsi-lohkoissa, eikä se (pääsarja) ole Suomen tasolla. Myös Suomen maajoukkue on mennyt todella paljon eteenpäin, joten tämä on hieno haaste itselleni.”

Muutoksia on tietysti tarvinnut tehdä myös omaan arkeen. Matka metropolista Tornioon on kartalla paljon lyhyempi kuin sosiaalisesti. 

”Tornio on pieni mukava kylä. Asuin myös Tanskassa pienessä kylässä (Glostrupissa on saman verran asukkaita kuin Torniossa), mutta aivan Kööpenhaminan kupeessa. Siellä on enemmän kaupunkielämää. Silti Torniossa on mielestäni mukava asua.”

Futsalmaajoukkueen matka jalkapallon Kansojen liigaan

Muutama vuosi sitten Tanskan jalkapallomaajoukkue boikotoi jalkapalloliittoa. Tuolloin edessä oli Kansojen liigan ottelu, mutta ei maajoukkuetta. Liitto ratkaisi asian kutsumalla futsalmaajoukkueen pelaajat talkoisiin.

”Meille tarjottiin mahdollisuutta lähteä pelaamaan Kansojen liigaa yksilöinä. Kaikki, jotka sinne lähtivät, lähtivät omina itsenään, ei futsalmaajoukkueena. Minullekin tuota mahdollisuutta tarjottiin. Lopulta päätin olla lähtemättä matkaan, eikä sinne mennyt kuin muutama pelaaja.”

Miksi?

”Pelasin monta vuotta jalkapalloa ja futsalia rinnakkain. Saattoi olla viikonloppuja, jolloin menin suoraan jalkapallo-ottelusta futsalpeliin. 21-vuotiaana päätin satsata pelkkään futsaliin, sillä olin futiksessa vain kakkosdivarin pelaaja ja futsalissa liigapelaaja. Sain futsalin kautta upeita uusia kokemuksia. Matkustimme eksoottisiin paikkoihin pelaamaan maailman parhaita pelaajia vastaan. Näitä asioita ei voi verrata jalkapallokokemuksiini. Lisäksi futsal on mielestäni taktisempaa, teknisempää, intensiivisempää ja ennen kaikkea hauskempaa. Olen nykyään vain futsalpelaaja.”

Monet suomalaisetkin puhuvat pohjoisen pimeydestä. Nämä Tornion pimenevät illat eivät häiritse El-Ouazia. Hänelle on kerrottu talven olevan pimeä, joskaan ”Sulttaani” ei ole vielä mielestään suurta pimeyttä kokenut. 

”Keskityn vain futsaliin. Käyn kuntosalilla, harjoituksissa, palaudun niistä ja soittelen paljon Facetime-puheluja kotiin Tanskaan. Lisäksi Torniossa on paljon mukavia ihmisiä, jotka ovat mukana arjessani. Täällä on hyvä olla.”

Ja kun pää pitää nollata totaalisesti on El-Ouaz oppinut suomalaisille tavoille.

”Menen saunaan. Käyn jatkuvasti saunassa. Se on ihanaa. Kun tulin tänne joukkue vei minut saunailtaan, ja kertoivat sen oppimisen (saunomisen) olevan tärkeää. Nykyään käyn viikoittain kolmesta neljään kertaan saunomassa. Minulla on jopa oma sauna kämpilläni.”

Entä mitä jatkossa? Missä Zakarias ”Sulttaani” El-Ouaz on viiden vuoden päästä? Hänelle itselleen tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät.

”Haluan kehittyä pelaajana ja ihmisenä mahdollisimman paljon.”

Mikko Seppälä on aloittanut uutena toimittajana Futsalmaailmassa.