Valikko Sulje

Leijonaa metsästetään lastenlaulussa

Akaan peruspeli hukassa – puolessatoista vuodessa dominanssista keskikastiin

Koronan päättäessä kauden 2019–2020 sarjataulukon kärjessä oli täysin ansaitusti Akaa Futsal. Reilu 18 kuukautta myöhemmin tuosta dominanssista ei ole jäljellä mitään mainitsemisen arvoista.

Leijonalauman osalta viime kausi lienee pettymys edellisen kauden loistavan suorituksen jälkeen. Kun joukkue pelasi syksyllä Mestarien liigaa, uskottiin Akaan olevan kärkijoukkue myös tulevaisuudessa, olihan alla loistava, joskin kesken jäänyt kausi. Kausi päättyi voitettuun pronssiotteluun, ja se oli aivan maksimisuoritus äärimmäisen kovan KaDyn ja ulkomaalaisvahvistuksilla hääräävän Kemin takana.

Aprillipäivänä uutisoitiin kokeneen italialaisvalmentaja Sergio Gargellin tulosta pohjoiseen tavoitteenaan luoda Pohjois-Euroopan paras seurajoukkue. Italialainen ja balkanilainen futsal, johon Akaa on aiemmin nojannut, poikkeavat toisistaan todella paljon. Karrikoiden esitettynä Balkanilla syödään palloja kentällä, kun taas Italiassa syödään pastaa ja pidetään palloa. 

Kun myös maajoukkue nojaa balkanilaiseen osaamiseen ja Akaan tähtipelaajat luonnollisesti sieltäkin oppia ammentavat, on leijonien peruspelaaminen ollut hyvin sekavaa. Entinen valmentaja ja nykyinen suuria minuutteja kellottava kenttäpelaaja Jovan Stankovic ei ole päässyt raidoistaan. Jovan on loistava pelaaja. Hän ei ole kuitenkaan taitavuuteen perustuvan futsalin tekijä. Jovan on harmaan alueen säälimätön soturi.

Kaikkein kuvaavinta Akaan pelaamisessa on maalivahti Kasper Kangas. Maajoukkueen kakkostorjuja ja Suomen futsalin tulevaisuuden nimi on sortunut paineettoman maalivahdin perisyntiin. Hän yrittää pelata liian suurta taitavuutta vaativaa futsalia, ja tämän johdosta avaukset tekevät tuhoa lähinnä hallien pääty- ja sivuseiniin. Juho Laineen kirittäessä Kangasta, hänen oli keskityttävä tekemiseensä viimeistä piirtoa myöten. Nyt kukaan ei voi tosissaan luulla nuoren Aatu Niemisen haastavan Kangasta peliajan suhteen. Ikävä kyllä. Juuri nyt Kangas tarvitsee penkkikomennuksen nähdäkseen kuolemattomuuden kuuluvan lähinnä Queenin biiseihin ja Christopher Lambertin elokuviin. Samaan aikaan Akaan nelikon on annettava tiloja pelata palloa. Helppoja palloja.

On totta, että uuden oppiminen vie aikaa. Gargellin ja Akaan kannalta on ikävää sen ajan puuttuvan. Espoossa on aloitettu kausi räjähtäen, KaDy on vahvistunut entisestään, SoVo ei suostu häviämään ja uudistunut Vieska tulee lujaa. Kemi kaatoi Akaan käytännössä nollissa olevalla pelituntumalla. Peruspelin on löydyttävä tai puolentoista vuoden takainen dominanssi muuttuu pudotuspelien kotiedun menettämiseen.

Liigan epätasaisuus tekee hallaa myös mediapanostukselle

FLS panosti liigan näkyvyyteen solmimalla nahkasopimuksen Suomen suurimman mediatalon kanssa. Kaikki ottelut näkyvät Ruutu+ -palvelusta, mikä mahdollistaa myös satunnaisten katsojien saamisen lajin listoille. Tämä on tärkeä sopimus lajin kannalta.

Samaan aikaan hyvistä joukkueista on tullut liian hyviä. Se ei ole heidän vikansa, se on heidän vastustajiensa.

Kun mietitään medianäkyvyyden kokonaisuutta, on otteluiden taso äärimmäisen tärkeä osa-alue kiinnostavuutta. Tällä kaudella KaDy:a, GFT:a, Kemiä ja Vieskaa lukuun ottamatta kaikki joukkueet ovat päästäneet yhdessä ottelussa vähintään kuusi maalia. AU, ToPV, JoSePa ja Mad Max ovat jokainen hävinneet ottelun vähintään kuudella maalilla. JoSePa kahdesti kahdeksalla. Tällaiset ottelut eivät ensinnäkään saa satunnaista katsojaa jäämään kanavalle tai mediaa kirjoittamaan matseista.

Loppuun vielä. Tekemällä Iltasanomien sivuilla haun hakusanalla futsal tulee vastaukseksi kolme uutista tv-sopimuksen julkistamisen jälkeen. Kaksi KaDy:n europeleistä ja yksi Siiri Perälästä. Näistä Perälän tarina on ehdottomasti kaikille kerrottava ja kaikkien luettava. Kaksi muuta eivät liity kotimaiseen liigaan millään tavoin ja ovat kirjoitettu ennen liigakauden alkua. Hesarin, joka on ehkä se Sanoman keihäänkärki, hakutoiminto tuo esille kolme futsal-uutista. KaDy:n suurvoitto, naisten MM-kisojen tilanne (niitä ei ole) ja neljä omaa maalia tehneen futsaljoukkueen sulkeminen sarjasta. Ei kotimaista liigaa.

Oraakkeli soitti Sanomalle ja kysyi miksi edes liigan palkitsemisista ei ollut mainintaa. Syy oli yksinkertainen. Medialle unohdettiin laittaa kutsut.


Oraakkelin aikaisemmat kirjoitukset löydät Blogit osiosta. Jos haluat olla kuin Oraakkeli ja kirjoittaa omia näkemyksiäsi futsalista, lähetä viestiä toimitus@futsalmaailma.fi tai suoraan Futsalmaailma.fi Facebook sivun kautta. Kirjoittajille luvassa erilaisia tuotepalkkioita yhteistyökumppaneilta.