Valikko Sulje

Miten tubettaja pärjää Brasilian pääsarjassa? – Miljoonayleisön kerännyt Youtube-sarja näyttää Magnus Futsalin arkea

Miten tubettaja pärjää Brasilian pääsarjassa? – Miljoonayleisön kerännyt Youtube-sarja näyttää Magnus Futsalin arkea

Monessa keskustelussa pohditaan jalkapalloilijoiden tai katufutaajien pärjäämistä futsalissa. Erittäin suosittu brasilialainen Youtube-kanava Desimpedidos päätti ottaa asiasta selvää ja kanavan yksi tähdistä Fred hyppäsi mukaan Brasilian liigassa pelaavan Magnus Futsalin preseasonille. Sarjan tuotanto on laadullisesti TV-tasoa ja jaksot kestävät noin 20 minuuttia. Soittolista kaikista sarjan jaksoista löytyy tämän jutun lopusta.

Sarjan nimi on Vai Pra Cima, Fred, eli käännettynä Matkalla ylös, Fred. Desimpedidos kanavalla on 8,37 miljoonaa tilaajaa, joten kanava kattaa 1,5 kertaisesti Suomen väkiluvun verran ihmisiä. Kuutta ensimmäistä jaksoa on katsottu yhteensä jo noin 20 miljoonaa kertaa. Sarjassa puhutaan portugalin kieltä, mutta tekstitykset saa valittua myös englannin kielellä.

Futsal Brasilia Fred
Sarjan päähenkilö Fred (Bruno Carneiro Nunes)

Desimpedidos-kanavan muissa videoissa on useampia esiintyjiä, mutta Vai Pra Cima, Fred sarjassa keskitytään vain Fredin (oikea nimi: Bruno Carneiro Nunes) matkaa Magnus Futsalin preseasonilla. Sarjan päätähti ansaitsi lempinimensä Fred, koska kanavan toisen tähden ”Bolivian” (Daniel Cronfli) mielestä Brunosta muistuttaa kovasti Manchester Unitedissa pelaavaa Brasilian jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Frediä.

31-vuotias Fred on syntynyt Sao Paolossa ja pyrkinyt monen muun brasilialaisen tapaan ammattijalkapalloilijaksi. Tähän kevääseen asti haave ei kuitenkaan ole koskaan toteutunut ja ennen Youtube-uraa hän on työskennellyt erilaisissa töissä, sekä opiskellut yliopistossa journalismia. Jalkapalloa ja katupelejä mies on kuitenkin pelannut, vaikka ammattilaisuus onkin ollut unelmaa.

Magnus Futsal on Brasilian liigan (Liga Nacional Futsal, LNF) huippujoukkue, joka sijoittui kaudella 2019 toiseksi Pato Futsalin jälkeen. Magnus Futsalin kotikaupunki on Sorocaba, joka sijaitsee Sao Paolon osavaltiossa. Magnus Futsal tunnettiin aikaisemmin nimellä Sorocaba Futsal ennen sen siirtymistä Magnus sponsorinimen alaisuuteen. Seuran edellinen mestaruus on kaudelta 2014. Seuralla on myös kolme Intercontinental Futsal Cupin eli seurajoukkueiden MM-kisojen mestaruutta (2016, 2018, 2019). Brasilian liiga pelataan poikkeavassa rytmissä Eurooppaan nähden, sillä kausi alkaa huhtikuussa ja finaalit pelataan joulukuun alussa. LNF rankataan useimmissa arvioissa maailman TOP5 futsal liigojen joukkoon.

Futsal Brasilia Falcao
Futsalin legenda Falcão ohjeistaa Frediä.

Sarjassa nähdään paljon mielenkiintoisia kohtauksia Magnus Futsalin harjoituksista, joissa vierailee myös futsalin legenda Falcão. Muutama vuosi sitten pelaajauransa lopettanut Falcão näyttäisi olevan vielä hyvässä vireessä ja opettaa Fredille tärkeitä yksityiskohtia lajista yhdessä maajoukkuekapteeni Rodrigon kanssa.

Ensi viikolla esitettävä jakso numero 8 on sarjan viimeinen, joten pelikaudelle asti Fredin matka ei jatku. Youtube-sarjan aikana Fred ehtii kuitenkin pelata muutaman pelin mm. argentinalaista River Platea vastaan. Fredin pelillistä arvoa joukkueelle on vaikea arvioida, mutta lajin saamaa valtavaa näkyvyyttä voi itsessään pitää erittäin onnistuneena tempauksena. Brasilian liiga solmi sittemmin myös uuden koko valtion laajuisen televisiointisopimuksen TV Brazilin kanssa, joten laji näyttää saaneen huimasti nostetta.

Mitä luulet, pärjäisikö kotimaisista futistubettajista vaikkapa Ilaripro futsal-liiga joukkueen harjoituksissa?

Kuvat: Youtube Desimpedidos