Valikko Sulje

Espanjalainen Manolo Peris vieraili Valkeakoskella – ”Mikä on suurin ero Italian Serie A:n ja Suomen Futsal-liigan välillä?”

Manolo Peris valmentaessaan Espanjassa. Kuva: www.lnfs.es

Italian Sisiliasta ponnistavassa Serie A-seura Maritimessa tällä hetkellä vaikuttava Manolo Peris vieraili elokuussa Valkeakoskella. Kohteena luonnollisesti Futsal Mad Max ja Apian liikuntahalli, jossa Manolon poika Alejandro “Alex” Peris Mora toimii pelaajavalmentajana. Espanjalainen Manolo on todellinen futsalammattilainen, joka jo pelaajana pelasi Espanjan maajoukkueessa, sekä on sittemmin valmentanut Espanjan kakkostasollakin. Otimme Manolon pikaiseen haastatteluun, sekä perään tunnelmia Mad Maxeistä.

Moi Manolo,

Mitä kaikkea ehditte Mad Maxien kanssa tehdä Suomen vierailullasi?

Hei, teimme viikon aikana viisi harjoitusta kentällä tavoitteenamme oli päivittää ja parantaa teknis-taktisia näkökulmia pelistä. Lisäksi vahvistimme näitä näkökulmia kolmella video sessiolla. Olin siis yhteensä seitsemän päivää vaimoni kanssa Suomessa.

Mitä mieltä olet Mad Maxeistä? Millä tasolla näet Maxien pelaavan alkavalla kaudella futsal-liigassa?

Futsal Mad Max on joka päivä yhä ammattimaisempi jokaiselta kantilta katsottuna ja pitää todella hyvää huolta jokaisesta joukkueen jäsenestä. Tasona tai tavoitteena alkavalla kaudella on vahvistaa ja kohentaa niitä hyviä tuloksia mitä joukkue saavutti viime kaudella. Heillä on todella nuori ja kunnianhimoinen joukkue.

Nuorista pelaajista puhe. Valmennat Maritime Futsalia Italiassa. Uskotko että nämä nuoret voisivat joskus saavuttaa tason jolla voisi pelata jopa Italian pääsarjassa (Serie A)?

Ehdottomasti kyllä, mutta tätä varten täytyy aina tapahtua kaksi asiaa. Nuorten pelaajien täytyy olla riittävän hyviä ja valmiita kilpailemaan hyvällä tasolla. Toisaalta valmentajien Serie A:ssa täytyy antaa välttämättömiä mahdollisuuksia, jotta nuoret pelaajat kasvaisivat ja saisivat kokemusta jota sarjassa vaaditaan.

Mitkä ovat suurimmat eroavaisuudet Suomen ja Italian futsal-liigojen välillä?

Minun mielestäni suurin ero on pelaajien ammatilaisuus. Suomessa lähes kaikki pelaajat ovat amatöörejä tänä päivänä, mikä vaikeuttaa esimerkiksi harjoittelua. Italiassa erityisesti ensimmäisen ja toisen sarjatason (Serie A ja Serie A2) pelaajien työnä on vain futsal.

Kiitos! Mitä muuten pidit Suomesta maana?

Kiitos. Jos täytyy jotain erityistä sanoa niin maisemat ja ystävälliset ihmiset. Oli mukava kokea Suomi ja toivottavasti pääsen pian uudestaankin.

Alejandro ”Alex” Peris Mora (ylärivillä neljäs vasemmalta), Harri Matinaro (alarivillä neljäs vasemmalta) sekä muu Mad Max-joukkue. Kuva: Leo Hynninen

Otimme yhteyttä myös Mad Maxin Harri Matinaroon ja kyselimme pikaiset tunnelmat. Harri pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa Mad Maxeissa, sitä ennen hän esiintyi Someron Voiman väreissä futsal-liigassa.

Moro Harri,

Millaista oli harjoitella Manolo Perisin alaisuudessa? Erosiko harjoitukset paljon Alexin vetämistä harjoituksista?

Manolo oli aivan mahtava! Todella tarkka jokaisesta pienestä yksityiskohdasta. Treenit ei osaltaan poikennut paljoa Alexin harjoituksista, koska ymmärtääkseni Manolo ja Alex kävivät jo viime kaudella kaikki pelilliset asiat yhdessä läpi. Nyt kun Manolo oli mukana niin Alex pystyi paremmin osallistumaan treenaamiseen. Ja kuten sanoin Manolo oli hyvin tarkka todella pienistä asioista. Esimerkiksi peliasennoista eri tilanteissa. Häneltä tuli myös paljon vinkkejä lukea peliä.

Jäikö mitään erityisesti mieleen?

Päälimmäisenä Manolosta jäi juuri tuo yksityiskohtien hiominen mieleen. Yksikin asia pielessä niin pelit seis ja korjataan.

Miten on kesäharjoittelu muuten sujunut Mad Maxissa?

Kesätreenit on sujunut todella hyvin Mäxeissä. Lähes jokainen peluri aina paikalla ja saadaan hyvät treenit kasaan. Joka arkipäivä treenataan, yksi fysiikka ja neljä pallollista treeniä viikossa. Mielenkiinnolla odotan ensimmäisiä matseja.

Siirryit Sovosta Mad maxeihin ennen viime kautta. Millaiset erot näet joukkueiden yleisessä toiminnassa ja valmennuksessa?

SoVon ja Mad Maxin rakenne on lähtökohtaisesti aivan päinvastainen, joten treenien valmennuksen ja pelaajien vertaaminen on vaikeaa. Joukkueiden isoin ero oli tottakai treenimäärissä ja osallistumisprosentissa. Ja sitä myöden myös treenien osa-alueissa. Isommalla treenimäärällä pystytään panostamaan paljon enemmän taktisiin asioihin, kuten erikoistilanteisiin ja kuvioihin.

Kiitos paljon Harri!

Kiitos!

Harri Matinaro (oikealla) Mad Maxin paidassa Ilveksen takatolpalla. Kuva: Leo Hynninen