Valikko Sulje

Futsal-liigaan uudistuksia – Kausi käyntiin 29.9

Kady. Kuva: Leo Hynninen

Naisten ja miesten futsal-liigat alkavat Suomessa vajaan kahden kuukauden päästä 29.9 lauantaina. Heti lauantaina ensimmäisessä YLE:n TV-pelissä kohtaavat naisten viime kauden finalistit GFT Prinsessat ja Ilves Fs. Sunnuntaina puolestaan kohtaavat miesten finaalistit Kampuksen Dynamo ja Leijona Futsal. Suurin osa muista otteluista näkyy taas tuttuun tapaan futsal-liiga.tv palvelun kautta. Runkosarjat jatkuvat maaliskuulle asti, jonka jälkeen luvassa on totutusti pudotuspelit. Tulevalle kaudelle pudotuspelien valintatilaisuudesta luovutaan, joten runkosarjan voittaja kohtaa runkosarjan kahdeksanneksi sijoittuneen joukkueen. Runkosarjan toinen kohtaa seitsemänneksi sijoittuneen ja niin eteenpäin. Toisena uudistuksena tasapelien koittaessa 6m rangaistuspotkukilpailu muuttuu 10m rangaistuspotkupisteeltä vedettäväksi. Molemmat uudistukset ovat oikein toivottuja ja varmasti onnistuneita muutoksia.

Toiveet tulevaisuuden uudistuksiin

Ensimmäisenä häiritsevänä asiana futsal-liigan ottelutapahtumista tulee mieleen pelaaja-esittelyt. Kuulutuksen alkamisesta viimeiseen kättelyyn on parhaimmillaan saatu kulutettua kaksi minuuttia ja 30 sekunttia. Pahimmillaan äärimmäisen puuduttava startti vauhdikkaalle ottelutapahtumalle. Usein näkee myös pelaajien olevan hieman vaivaantuneita pitkäksi venähtävissä esittelyissä. Ainoastaan Liikunnan Riemun vauhdikas alkushow oli futsal-liigassa piristävä poikkeus tästä. Someron Voimallakin jossain pelissä vastaavaa valoshowta olla, mutta tämä taisi olla Loimaan evakkopelien hyviä puolia. Jos mahdollisuutta alkushown rakentamiseen ei ole, mahdollisuutena olisi mallin ottaminen Espanjan pääsarjasta. Espanjassa pelaaja-esittelyä ei ole, vaan riviin tullessa joukkueet taputtavat paikalle saapuneelle yleisölle. Tämän jälkeen joukkueet kättelevät toisensa ja peli pääsee alkamaan. Kuuluttaja kuuluttaa joukkueiden kokoonpanot usein teikkauksen aikana, joten se ei pitkitä pelin alkua.

Taputellaan. Kuva: www.lnfs.es

Toinen häiritsevä asia koskaa kaikkia Palloliiton alaisia sarjoja. Pelin loputtua pelaajat kerätään riveihin pääkatsomon eteen ja seuraa parhaiden pelaajien palkitseminen. Harvassa ovat pelaajat jotka tästä käytänteestä tykkäävät, mutta niin vain sitä vuodesta toiseen tehdään. Miksei Suomen kentillä nähdä samanlaista tapaa kuin muualla maailmassa, eli pelaajien oma-aloitteista kättelyä vastustajien kanssa? Parhaat pelaajat voitaisiin palkita myös silloin kuin pelaajat kättelevät jo toisiaan, kuten muissa maissa tehdään. Usein yleisökin ryntää jo muihin maisemiin summerin soidessa, joten pelaajien palkitseminen täytyisi saada alkamaan välittömästi. Tunnekuohuissa riviin järjestämisessä tuppaa kestämään toisinaan pitkiäkin aikoja.

Otteluohjelmat 2018-2019

Miesten Futsal-liigan otteluohjelma: Tästä

Naisten Futsal-liigan otteluohjelma: Tästä

Miesten Futsal Ykkösen otteluohjelma: Tästä