Valikko Sulje

Marun matkassa – futsalkulttuuria etsimässä #4

Marun matkassa - futsalkulttuuria etsimässä #4

Portugalilaisen futsalin erityispiirteitä

Futsalin suurin ja kaunein, hallitseva kaksinkertainen Euroopan mestari ja maailmanmestari Portugali. Miesten maajoukkueen menestys on pitkäjänteisen ja systemaattisen työn tulosta, joka sai uuden vaihteen reilu 10 vuotta sitten jalkapalloliiton presidentin Fernando Gomesin ja futsalin ja beach futiksen toiminnanjohtaja Pedro Diasin johdolla. Silti, ehkä maan pienuuden takia, Portugali ei tunnu ennakkosuosikilta arvoturnauksiin lähdettäessä.

Futsalseurojen laatujärjestelmän kehitystyö, kansallisten kilpailujen kasvattaminen, maajoukkueiden määrän kasvattaminen, alueellisen pelaajakehitystoiminnan kehittäminen, markkinoinnin ja näkyvyyden parantaminen, valmennuskoulutuksen ja kouluyhteistyön kehittäminen ovat olleet avainasemassa futsalin kasvuun. Näkyvyyden osalta merkittävässä roolissa on ollut aiemmin mainitsemani ”Canal 11” televisiokanava, joka näyttää monipuolisesti jalkapalloa- ja futsalia sekä lajien tarinoita, ilmiöitä ja historiaa.

Futsalmaajoukkueiden otteluita viedään pelattavaksi ympäri Portugalia, jotta tavoitetaan mahdollisimman laajasti ihmisiä niin pohjoisesta kuin etelästäkin. Maajoukkuevalmentajat toimivat tiiviissä yhteistyössä keskenään ja käyttävät paljon aikaa pelaajatarkkailuun paikanpäällä ottelutapahtumissa. Fernando Gomeskin on jatkuvasti kiinnostunut mitä futsalkentillä tapahtuu ja haluaa olla kartalla miten futsalstrategian jalkautus etenee.

”Executive Director” Pedro Dias kuva: fpf.pt

Miesten maajoukkueen pitkäaikainen päävalmentaja Jorge Braz ei ollut ensimmäiseen kymmeneen vuoteen voittanut maansa kanssa mitään. Tämän jälkeen räjähti pankki, nuoremman sukupolven pelaajien potentiaali realisoitui (mm. Afonso, Zicky T, Erick) ja kokeneempi kaarti Ricardinhon johdolla muodostivat vankan pohjan. Syntyi voittamisen kulttuuri, jossa vastustajaa kunnioitettiin, mutta ei enää pelätty. Myös naisten sekä nuorten maajoukkueet ovat tällä hetkellä valoisalla tiellä. Portugalin liiton suhde seuraorganisaatioihin, valmentajakoulutuspolku sekä pelaajakehitystoiminnan laajuus ja tehokkuus tekevät Portugalin liiton toiminnasta tällä hetkellä maailman parhaan kokonaisuuden futsalin kehitystyöhön.

Erityispiirre 1. Portugalin jalkapalloliiton tuki futsalille

Keskityn tässä kirjoituksessa enemmän Portugalin miesten pääsarjaan. Olen nähnyt lukuisia otteluita niin paikanpäällä kuin television välityksellä, joten jonkinlainen kokonaiskuva on muodostunut. ”Liga Placard” on tällä hetkellä lähes 100%:s täysammattilaissarja, jossa kaikkien joukkueiden taustoilla työskentelee kovan luokan ammattilaisia. Omistautuminen, intohimo ja sitoutuminen on korkealla tasolla ja liiga onkin kehittynyt taktisesti yhdeksi maailman huippusarjoista.

Lissabonin jätit Benfica ja Sporting ovat luonnollisesti edelleen ne isoimmat seurat, jotka vuodesta toiseen hallitsevat pääsarjaa. Tällä kaudella ex-Benfica valmentaja Joel Rochan luotsaama Braga pohjois-Portugalista on tullut haastamaan lissabonilaisia kulttipelaaja Robinhon johdolla. Viime viikonloppuna Sporting koki yllätystappion ”Taca da Liga” cup kilpailussa raikkaasti pelanneelle, sarjan viidentenä olevalle Quinta Lombosille. Sporting on aiemmin kaudella hävinnyt kertaalleen Bragalle kotikentällään. Nämä kolme joukkuetta ovat tällä hetkellä tasapisteissä sarjan kärjessä.

Pääsääntöisesti ottelut ovat erittäin tasaisia ja vähämaalisia. Maalipaikkojen luominen on haastavaa, joukkueet puolustavat henkensä uhalla ja pelaajat peittävät laukauksia erinomaisesti. Keskiarvoa nostaa kärjen ja häntäpään kamppailut, joissa syntyy enemmän maaleja.

Yhtenä erityispiirteenä voidaan pitää sitä, että suurin osa joukkueista käyttää voimakkaasti maalivahtia pelin avaus -ja hyökkäysvaiheissa. Joukkueiden strategiaa on hyvin pitkälle mietitty maalivahtipelaamisen hyödyntämisen näkökulmasta ja erilaisia kuvioita on harjoiteltu ja vastustajia scoutattu etenkin kärkijoukkueissa runsaasti. Useissa joukkueissa on arvostettuja Brassi-maalivahteja. Maalivahtien nostaessa keskikaistalta hyökkäystä puolustetaan yleensä klassisesti 1-2-1 timanttimuodostelmalla, mutta esimerkiksi Benfica haluaa antaa painetta 2-2 muodolla niin, että aina lähin pelaaja maalivahdista paineistaa ja pyrkii pakottamaan maalivahdin heikkoon suoritukseen. Välillä tästä saattaa syntyä kaaottisia tilanteita.

Jos maalivahti joutuu laukomaan itse syöttölinjojen ollessa suljettuna niin tähän vastustajat reagoivat erittäin nopeasti. Benficalla on selkeä toimintatapa miten näissä tilanteissa tehdään. Maalivahti hakee pallon välittömästi ja yleensä joko Rocha tai Arthur juoksevat pystyyn maksiminopeudella, jonne maalivahti heittää pallon lähes silmät kiinni. Näistä nopeista tilanteenvaihdoista on syntynyt useita maaleja. Laukauksen tullessa suoraan maalivahdin syliin syntyy suoraan vaarallinen maalipaikka. Oheisessa Braga- Benfica ottelun maalikoosteessa näkyy edellä mainittuja tilanteita.

Huippujoukkeiden kohtaamisissa tila ja aika on niin vähissä, että maalivahdin pitkien syöttöjen taito jalalla ja käsillä korostuu. Kentän toisesta päästä käytetään viimeisetkin millimetrit erittäin tarkasti hyväksi kun vastaanotetaan maalivahdilta tulevia palloja ja mahdollisesti tiputellaan niitä toiselle ylös juosseelle hyökkääjälle. Portugalin pääsarjassa on tällä hetkellä maailman parhaat futsalmaalivahdit.

Erityispiirre 2: maalivahdin hyödyntäminen hyökkäyspelaamisessa

Pääsarjassa, etenkin kärkijengien kohtaamisissa ei ole olemassa rotaation käsitettä. Sille ei yksinkertaisesti ole aikaa tai tilaa. Vastustajan paine on niin nopeasti iholla (pelaajavartiointipuolustus), että aikaa useille syötöille ei ole. Tästä johtuen peli on melko suoraviivaista. Pallo pelataan pystyyn nopeasti vahvoille pivot pelaajille. Jos löydätte videon, jossa Sporting pelaa yli kymmenen syötön hyökkäyksiä niin linkatkaa minulle. Toinen vaihtoehto paineen alla pelaajan oma haasto, johon riittää laatua eri joukkueissa. (Benfica: esim. Nunes, Rocha, Arthur, Sporting: Merlim, Varela, Erick, Braga: Robinho, Lombos: Murilo, Porto Salvo: Mamadu, Fundao: Edmilson Sa jne.) Tästä tullaan seuraavaan erityispiirteeseen ja vahvuuteen. Portugalin pääsarjassa on hyökkäyssuuntaan maailman parhaat 1vs1 pelaajat, jotka pystyvät omalle panoksellaan luomaan etua, rytmittämään peliä sekä luomaan turvallisuuden tunnetta pallonhallintapelaamiseen.

Erityispiirre 3: 1vs1 pelaaminen

Muista erityispiirteistä voisi nostaa agressiivisen kaksinkamppailupelaamisen, erinomaisen tuomarityöskentelyn sekä tunnetason ja kilpailumentaliteetin, ominaisuuksia, jotka ovat muissakin jalkapallokulttuurin maissa korkealla tasolla.

Arkityö

Tällä hetkellä viimeistelen koulutusta Benfican tyttöjoukkueiden valmentajille kokonaisvaltaisen harjoittelun merkityksestä ja olen mukana U15 poikien joukkueen valmennuksessa integroimassa nopeus-ja loikkaharjoittelua osaksi harjoitusviikkoja. Myös pelaajascouttaustoiminta kuuluu edelleen kalenteriin. Opinnotkin rullaa taustalla ja päivät täällä ovat uhkaavasti vähenemässä, joten nautitaan hetkestä ja pidetään toisista huolta!