Valikko Sulje

Ennakko: Suomi Kazakstanin kimppuun maanantaina

Ennakko: Suomi Kazakstanin kimppuun maanantaina

Suomi aloitti EM-kisat hienolla 3-3 tasapelillä Italiaa vastaan. Lohko B:n toisessa ottelussa maanantaina vastaan tulee lohkon ennakkosuosikki Kazakstan.

Ma 24.01. 21:30 Suomi – Kazakstan TV: YLE Areena / TV2

Lohkon toisessa ottelussa kohtaavat Italia ja Slovenia. Katseluopas kisojen muihin otteluihin löytyy täältä. Katsaus alkulohkojen ensimmäisiin peleihin puolestaan täältä.

Kazakstanin maajoukkue

Avausottelussa tasapeliin Slovenian kanssa jäänyt Kazakstan oli ennakkoon lohkon suosikki. Maailman rankingissä Kazakit ovat sijalla 7 (Suomi sijalla 19). Maajoukkueen valmistautumista on kuitenkin heikentänyt Kazakstanissa vallinneet levottomuudet, joita on ollut etenkin Almatyn kaupungissa. Maajoukkueen pelaajista kahdeksan edustaa suurseura Kairat Almatya.

Edellisissä MM-kisoissa kesällä 2021 Kazakstan eteni aina pronssiotteluun, jossa se hävisi Brasilialle. Välierissä he putosivat maaimanmestaruuden voittaneelle Portugalille vasta rangaistuspotkujen jälkeen. MM-kisoissa ihastuttaneesta joukkueesta EM-kisoissa poissa on Dauren Nurgozhin. Lisäksi poissa on myös Kazakstanin maajoukkueessa nähty brasilialaissyntyinen Léo Jaraguá (Seurajoukkue: Norilsk Nickel, Venäjä), joka mursi kätensä harjoituksissa. Epäonninen brassi oli loukkaantuneena myös MM-kisojen aikana kesällä. Uutena kaverina mukaan on kuitenkin saatu Kairat Almatyä edustava, mutta Brasiliassa syntynyt Edson (Edson Gomes dos Santos). Kazakstanin maajoukkueen Brasiliassa syntyneistä pelaajista lisää alempana.

Kazakstan kokoonpano

1 Rauan Atantayev, FC Nur-Sultan
2 Léo Higuita, Kairat Almaty
Narun Serikov, Kairat Almaty (varalla)

3 Taynan, ElPozo Murcia (Espanja)
4 Nurbek Karagulov, Aktobe
5 Edson Santos, Kairat Almaty
7 Azat Valiullin, SK Ayat
9 Albert Akbalikov, Kairat Almaty
10 Chingiz Yesenamanov, Kairat Almaty
11 Arnold Knaub, Dynamo Samara (Venäjä)
12 Dauren Tursagulov, Kairat Almaty
13 Zhomart Tokayev, Atyrau
14 Douglas Júnior, Kairat Almaty
17 Birzhan Orazov, Kairat Almaty
Ersultan Sagyndykov, Atyrau

Valmentaja: Kaká (Brasilia)

Tähtipelaajat

Kazakstanin maajoukkue on perinteisesti elänyt ja hengittänyt brasiliassa syntyneiden pallotaitureiden kautta. Tänä päivänä kahden passin vahvistuksia on kuitenkin enää suht maltillisesti ja syntyperäiset kazakstanilaiset ovat ottaneet suurempaa roolia niin suurseura Kairat Almatyn kuin maajoukkueen pelissä.

Maalivahti Léo Higuita (Leonardo de Melo Vieira Leite) on siirtynyt Kazakstaniin jo vuonna 2009 ja siitä asti asunut maassa. Pohjapelaajan paikalla suuria minuutteja pelaava Douglas Júnior (Douglas Júnior da Silva Negreiros) puolestaan on edustanut Kairat Almatya jo lähes kymmenen vuoden ajan vuodesta 2013. Vasenjalkainen Taynan (Taynan da Silva Rego) siirtyi Brasiliasta Kairatin riveihin vuonna 2017 ja ehti edustaa Kazakstania heti vuoden 2018 EM-kisoissa. Aikaisemmin mainittu Edson pelaan nyt ensimmäisiä maaotteluitaan ja on Kairatia edustanut 2018 vuodesta.

Suomea vastaan kokoonpanosta puuttuu pelikiellon vuoksi pivotin paikalla viihtyvä Albert Akbalikov, joka ajettiin ulos Sloveniaa vastaan. Kazakstanilla riittää kuitenkin laatua ja ehdottomasti kannattaa seurata laitapelaajia Orazov ja Knaub, sekä pivotin paikalla pelaavaa Tursagulovia. Sloveniaa vastaan Turzagulov puuttui kentältä koronan takia ja pelaaminen Suomea vastaan on vielä epävarmaa.

Kazakstan kokoonpano futsal EURO

Kazakstanin pelaa hyvin paljon lentävällä maalivahdilla, jossa maailman parhaaksi maalivahdiksi useasti valittu Léo Higuita osallistuu erittäin aktiivisesti pelinrakenteluun hyökkäyspäässä. Pallovarma maalivahti on tehnyt urallaan useita kymmeniä maaleja erittäin kovalla laukauksellaan. Pohjapelaaja Douglas Júnior johtaa Kazakstanin kenttäpeliä ja tarvittaessa viimeistelee itse näyttäviä maaleja.

Suomen tilastot vs Italia

Suomen +- tilasto, sekä maali ja syöttöpisteet.

+- tilastoMaalitSyöttöpisteet
Henri Alamikkotervo (GFT)22
Panu Autio (GFT)21
Miika Hosio (GFT)2
Jukka Kytölä (KaDy)12
Lassi Lintula (KaDy)-1
Tuukka Pikkarainen (FC Kemi)-1
Jani Korpela (Torpedo, Venäjä)0
Sergei Korsunov (KaDy)-1
Olli Pöyliö (Liikunnan Riemu)-1
Iiro Vanha (Akaa Futsal)-1
Jarmo Junno (Vieska Futsal)-1
Juhana Jyrkiäinen (Akaa Futsal)-1
+- tilastossa pelaaja saa yhden + pisteen, jos on kentällä oman joukkueen tehdessä maalin ja yhden – pisteen, jos on kentällä vastustajan tehdessä maalin.