Valikko Sulje

Futsalkaudet peruttu – Kenelle paikka Mestareiden liigaan?

Tiistaina Palloliitto tiedotti futsalin sarjatoiminnan keskeyttämisestä koronavirustilanteen vuoksi. Palloliitto tiedottaa lähiviikkoina, miten päätös vaikuttaa kauden 2019-2020 sarjasijoituksiin sekä kauden 2020-2021 sarjapaikkoihin. Lisäksi miesten Suomen mestarin paikka Mestareiden liigassa pitäisi jakaa.

Kenelle paikka Mestareiden liigaan?

Keskeyttämishetkellä runkosarjaa oli jäljellä yksi kierros, sekä pudotuspelit. Teoreettiset mahdollisuudet runkosarjan voittoon olivat Akaa Futsalilla, FC Kemillä, sekä GFT:llä. Kolmen kärkijoukkueen jäljellä olevat ottelut olisivat olleet:

Akaa – SoVo
Sievi Fs – FC Kemi
Mad Max – GFT

Akaa Futsal johti runkosarjaa käytännössä lähdöstä maaliin. Viimeisessä ottelussa Akaalla olisi ollut myös kotiottelussa muita kahta sarjasijoituksen perusteella kovempi vastus. Perusteltua on kuitenkin väittää Akaan ansaitsevan Mestareiden liigan paikan johdettuaan koko kauden runkosarjaa.

Toisaalta FC Kemi ansaitsee paikan eurokentille, sillä se voitti kauden ainoaksi jääneen pokaalin eli FF4-cupin. Kauteen lähdettäessä joukkueet panostavat kevääseen, sillä pudotuspelit ratkaisevat kauden kohtalon. Tämä näkyy myös joukkueiden rakennuksessa, viimeisten vahvistusten liittyessä joukkueisiin vasta helmikuussa.

GFT:llä olisi myös ollut mahdollisuus runkosarjan voittoon, joskin lähinnä teoreettinen. Akaan hävitessä kymmenellä maalilla SoVo:lle ja pistepörssin voittaneelle Arber Istrefille (33+22), olisi GFT:lle riittänyt 23 maalin voitto ilman panosta pelanneesta Mad Max:stä. Uusimmassa Urheilulehdessä kerrottiin vuonna 2017 Portsmouthin voittaneen jalkapallossa Englannin Kakkosliigan johtamalla sarjaa koko kauden aikana vain viimeisen 10 minuutin ajan, joten mestaruutta ei pitäisi jakaa ennen kuin sarja on pelattu täysin loppuun.

Paikka voitaisiin jakaa kesäturnauksen perusteella koronaviruksen mentyä ohi. Toisaalta kesäturnauksen järjestäminen tai yksittäinen Akaa – Kemi ottelupari ei kerro mitään koko kauden 2019-2020 paremmuudesta. Joukkueet kun eivät saa edes harjoitella tällä hetkellä.

Sarjan keskeytyessä paikka Mestareiden liigaan kuuluisi tietysti hallitsevalle Suomen mestarille, joka on edelleen Kampuksen Dynamo. Mestareiden liigaan on siis tunkua.

Mitä muuta?

Vuonna 2014 Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi pääsi MM-kisoihin ”villillä kortilla”, eli rehellisesti rahalla ostamalla. Samasta vuodesta asti Susijengillä on mennyt hyvin mediassa, sekä loppuun myydyissä kotipeleissä.

Mestareiden liigan paikka voitaisiin tässä poikkeuksellisessa tilanteessa siis myydä sille seuralle mikä tarjoaa siitä suurimman summan. Saadulla rahalla kehitetäisiin tietysti omaa yhteistä tuotetta eli futsal-liigaa. Tällä hetkellä futsal-liigalla ei ole edes omia kotisivuja, sosiaalisen median käytöstä puhumattakaan. Futsal-liiga.TV tuottaa jatkuvasti hyvää materiaalia itse otteluista, mitä liiga ei osaa tai pysty hyödyntämään mitenkään. Rahalla siis palkattaisiin osa-aikainen sometaituri liigalle. Tulevaisuudessa Futsal-liiga.TV:n materiaalin pitäisi vielä parantua, sillä toimintaan on merkitty 150 000€ HatTrick-tukea.

Espanjan liigan viihdyttävä Instagram.

Todennäköisesti Mestareiden liigan paikka on kuitenkin mahdotonta myydä, vaan UEFA:lta tulee kansainväliset ohjeet sen jakamiseen.