Valikko Sulje

Maalivahtiblogi: Omatoiminen harjoittelu

Jaahas,
Koronaviruksen vallattua Suomi on meni luonnollisesti kaikki valmennusduunit samalla myös jäihin. Itse en tällä hetkellä ole täyspäiväisenä missään seurassa töissä, mutta lukuisat valmentajakolleegat painivat nyt lomautusten ja etävalmentamisen parissa.

Monet seuratyöntekijät kasailevat nyt omatoimisen harjoittelun ohjeita pelaajilleen, joten kaivelin itse tietokoneen syövereistä kaikki aiheeseen liittyvät pätkät. Videot ovat 2016-2019 väliltä ja tein niistä seitsemän lyhyttä erillistä videota Youtubeen omalle kanavalle. Nostan tähän neljä videota niistä ja muutamia pointteja kaikille maalivahdeille omatoimiseen harjoitteluun, jota voi tehdä vaikka kotona!

1. Tasapaino + pallon heitto ja kiinniotto

Välineet: Jumppapallo, tennis/golf/pingispalloja, seinä (olohuone käy!)

Videolla erilaisia vaikeustasoja. Aloittaa voi istuen jalat maassa ja viimeisenä tietysti seistään pallon päällä (sohvan tyynyillä voi pehmentää pudotusta!). Pallojen heittossa aluksi yhtä kerrallaan ja sen onnistuessa kahta palloa samaan aikaan ristikkäin kädestä toiseen. Treeni kannattaa aloittaa tennispalloilla ja vaikeuttaa sen jälkeen pingis- tai golfpalloilla, sekä kahden erilaisen pallon käyttämistä samaan aikaan.

2. Tasapainolauta + reaktiopallo

Välineet: Tasapainolauta, tennis/golf/pingispalloja, reaktiopallo, seinä (olohuone käy!)

Tasapainolaudan kanssa voi tehdä samat jutut kuin yllä jumppapallon kanssa. Tasapainolaudan voi korvata tietysti koronahengessä wc-paperirullan päälle laitettavan tarjottimen avulla! Reaktiopallon heittelyssä seinään voi vaikeustasoa säädellä heiton kovuudella ja etäisyydellä seinään. Viimeinen ”tennispallon nyrkkeily” on tunnettu nyrkkeilijöiden treeni. Nyrkkeilijöillähän on tunnetusti maailman nopeimmat kädet, joten treeni ei voi olla huono maalivahdille.

3. Omatoiminen fyysinen harjoittelu

Välineet: Hyppynaru, askellus- tikkaat tai renkat tai tötsät, kuntopallo 1-3kg painava, seinä (joku tukeva seinä, ei olohuoneen!!!)

Aloitetaan taas nyrkkeilystä. Nyrkkeilijät hyppivät paljon hyppynarulla ja ovat liikkeissään erittäin nopeita. Erilaiset hyppynaruhyppelyt sopivat siis loistavasti myös maalivahdille. Erilaiset askellukset sopivat myös ja niitä on helppo tehdä omatoimisesti vaikka omalla pihalla. Kuntopallon heittoihin löysin vuonna 2016 tekemäni ohjevideon, viisi yksinkertaista liikettä tehtäväksi. Heittoseinän täytyy olla tukeva.

4. Fútbol mesa!

Välineet: Pallo, pöytä ja vastustaja.

Mesa eli portugalin kielellä pöytä. Lajin historiasta ei sen tarkempia tietoja ole (Panu Autiolta lisätiedot), mutta varmaan jossain Brasilian rannoilla tämäkin laji on saanut alkunsa. Säännöt on simppelit: Vuorotellen pitää pallolla osua pöytään. Videon variaatiolla pelataan yhden maapompun säännöllä ja aloitus tietysti lajinomaisesti ”laitanostolla”. Pisteen lasku vaikkapa pöytätennissäännöillä 11 pisteeseen. Pelipalloa suosittelen vaihdettavaksi futsalpallosta jalkapalloon ja vaikka lentopallon potkimiseen. Fútbol mesa sopii myös kenttäpelaajille, mutta futsalmaalivahti ei saa unohtaa jalalla pelaamisen tärkeyttä!

Tämmöset koronavinkit. Muutama muukin lyhyt video samalla kanavalla, joskin osassa pätkistä on myös samoja juttuja.

Ja muistakaa subskraibbaa chänneli!!! Kasailen sinne lisää videoita ja tavallisiakin harjoitteita!