Valikko Sulje

Maalivahtiblogi: Futsalin yläkoululeiritys

Óla,
Keskiviikkona saatiin kauden neljäs ja viimeinen futsalin yläkoululeiritys pakettiin. Omalta kohdalta se tarkoittaa myös kauden 2019-2020 loppumista ja katseiden kääntämistä seuraavaan kauteen futsalin osalta. 

Yläkoululeiritys sisältää neljä neljän päivän mittaista leiriä Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä. Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa 7.-9.luokkalaisille tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille nuorille. Kauden ensimmäistä leiriä vietettiin lokakuussa ja homma huipentui nyt maaliskuun alun viimeiselle leirille. 

Joka leirille osallistui noin 50 innokasta futsalistaa.

Tällä kaudella leirien valmennustiimiin on kuulunut maajoukkueen ja GFT:n kapteeni Panu Autio, sekä Itä-Suomen futsalprofessori Maru Grönroos. Lisäksi yksillä leireillä mukana ovat olleet Tom Korolainen (GFT) ja Jussi Tuominen (Mad Max naiset). Vierailevana tähtenä viimeisellä leirillä nähtiin myös Siiri Perälä (GFT). Itse vastaan siis leirin maalivahtivalmennuksesta ja maaliskuun leiri oli jo seitsemäs leiri tässä roolissa. 

Yhteen neljän päivän leiriin sisältyy yleensä 5-6 lajiharjoitusta, kaksi videopalaveria, 3-4 oheisharjoitusta, muutama kehonhuoltotunti, sekä elämäntaitotunteja ja läksyjen tekemistä. Maalivahtivalmennus sisältyy lajiharjoituksiin, sekä lisäksi joka leirillä on pyritty pitämään maalivahtien kesken oma videotunti, jossa on keskitytty tarkemmin maalivahtien toimintaan videoiden kautta.

Maalivahtien teoriaa.

Leirien yleisiä teemoja ovat olleet mm. hyökkäyspelaaminen 4-0 ja 3-1 muodoista, kahden ja kolmen pelaajan yhteistyöt hyökätessä, puolustuspelaamisen perusperiaatteet, erikoistilanteet. Lisäksi maalivahtivalmennuksen osalta on pidetty omia teemoja jokaisella leirillä.

Teemat ovat rakentuneet pitkälti ensimmäisellä leirillä, jolloin käyn läpi maalivahtien lähtötasoja futsaliin ja ongelmakohtia omassa pelaamisessa. Tälle kaudelle keskityttiin erilaisiin torjuntatekniikoihin, sijoittumiseen ja omatoimiseen harjoitteluun. Omatoiminen harjoittelu oli myös teemana viime kauden leirityksellä mukana ja pidän sitä tällä hetkellä tärkeänä, koska harva seura tarjoaa futsalin osalta laadukasta tai ylipäätänsä maalivahtivalmennusta. Tarkoitus on kasvattaa älykkäitä maalivahteja, jotka ymmärtävät miksi palloa torjutaan tietyillä tekniikoilla. Leireillä on myös videoitu yksittäisiä maalivahtiharjoitteita ja kokonaisia peliosuuksia, joista tehdyistä klipeistä pelaajat näkevät omia suorituksia.

Hyökkäyspään erikoistilanteiden perusperiaatteita pohdittiin koko porukalla.

Tällä kaudella leiritykselle osallistuneita -04-06 syntyneitä maalivahteja oli yhteensä yhdeksän. Pisimmältä Vierumäelle tiensä löysivät Pudasjärveltä saapuneet kaksi FC Kurenpoikien maalivahtia. Muita seuroja, joita maalivahdit edustivat olivat KaDy, Ilves, ToTe ja PPS.

Tarkempia tietoja yläkoululeirityksestä voi lukea Vierumäen nettisivuilta (linkki). Ensi kauden haku todennäköisesti aukeaa huhtikuun aikana (kaikille leireille ei kuitenkaan tarvitse sitoutua ja ilmoittautua on voinut tähän asti myös kesken kauden).