Valikko Sulje

Ruotsin liigassa Örebron derby – Haastattelussa maalivahti Lari Honkanen

Ruotsin liigassa pelaava Örebro Futsal Club sai annoksen suomalaisväriä alkaneelle kaudelle. Joukkueen päävalmentajana toimii Jani Paananen (entisiä seuroja mm. Tervarit, Sievi FS) ja maalivahtina Lari Honkanen (FC Kemi, Tervarit). Lisäksi joukkueessa pelaa kotimaisilla kentillä vuosikausia nähty ja Sievistä siirtynyt Nikola Erceg. Myös Suomen U19 maajoukkueessa ja Tervareissa pelaava Taneli Kohonen on siirtymässä Örebrohon. ÖFC sijoittui viime kaudella Ruotsin liigassa pronssille ja kaudella 2017–18 hopealle.

Saimme maalivahti Lari Honkasen pikaiseen haastatteluun ennen Örebron derbyä. Kauden ensimmäinen paikallispeli Örebro SK:n ja Örebro FC:n välillä pelataan keskiviikkona 20.11. Ottelu näkyy Ruotsissa Eurosport-kanavalla. Muut pelit näkyvät SFL Live-sovelluksen kautta. Ruotsin liigan sarjataulukko ja pelikalenteri löytyy täältä.

Moi Lari,
Siirryit kesällä FC Kemistä Örebro FC:n riveihin Ruotsin liigaan. Kerro jotain siirron taustoista. Miten päädyit juuri Örebro FC:n riveihin?

Kemissä jo viime kauden päätyttyä juttelimme valmennuksen kanssa ja ilmaisin, että jos ulkomaanmahdollisuutta tulee niin siihen olisin halukas tarttumaan. Muutaman mutkan kautta Paanasen kysyttyä halukkuudesta ulkomaille kehittyi idea Ruotsin puolelle siirtymisestä.

ÖFC:ssä on muutakin suomalaisväriä. Päävalmentaja Jani Paananen ja U-19 maajoukkueen Taneli Kohonen on myös liittymässä pian porukkaan. Lisäksi ”suomalaistunut” Nikola Erceg löytyy kokoonpanosta. Oletteko sopeutuneet joukkueeseen hyvin?

Itse näen että meidät otettiin hyvin vastaan joukkueeseen. Vaikka kulttuurieroja olikin alussa, niin siihen kaikki osapuolet ovat jo sopeutuneet ja yhteinen sävel löytyy koko ajan paremmin. Pelaajistosta löytyy eri taustoja laidasta laitaan, mikä omasta mielestäni auttoi meitä omalla tapaa.

Olet pelannut neljässä ÖFC:n ottelussa viidestä (haastattelu hetkellä) Ruotsin liigassa. Miten kausi on lähtenyt käyntiin joukkueelta?

Olemme viidestä pelistä ottaneet kaksi voittoa, yhden tasurin ja hävinnyt kaksi. Tämä oikeuttaa sarjan keskikastiin. Pelillisesti olemme ajaneet Janin pelisysteemiä sisään ja yhteistä säveltä haettu. Kohtalainen alku mistä hyvä jatkaa kauden edetessä. Henkilökohtaisesti kahdessa jälkimmäisessä pelissä työskentely on noussut paremmalle tasolle verrattuna ensimmäisiin peleihin.

Millaisia eroja näet Suomen ja Ruotsin liigoissa?

Isoimpana erona näen liigojen maalimäärät. Ruotsissa poikkeuksetta kierrokselta on löytynyt kolme peliä missä maalimäärä yli yhdeksän. Lisäksi peli täällä keskittyy vastahyökkäyksiin ja niissä yksilötaitoon. Kentän ulkopuolelta taustoista pakko nostaa esiin lääkärin ja hierojan saatavuus peleissä ja ulkopuolella, sekä huoltajien sitoutuneisuus ja jokaisen treenitapahtuman järjestäminen niin, että aina kaikki on valmiina kun treeneihin saapuu.

Millainen on tyypillinen treeniviikkonne?

Joukkueella on kolme vakituista vuoroa hallilla, minkä lisäksi kotipelejä ennen meillä on ollut aamulla pallollinen harjoite. Lisäksi kuntosaliharjoitteet mitkä ovat olleet toistaiseksi oman aikataulun mukaisesti tehtyjä. Hyvin pitkälle olen päässyt täysin keskittymään treenaamiseen, lisäksi olen käynyt naisten ja nuorten maalivahtien valmennusta täydentämässä.

Pelasit usean kauden FC Kemissä. Seuraatko paljon kotimaista liigaa ja Kemin pelejä?

Kemin pelejä on tullut pari katsottua ja tulokset tulee kyllä seurattua joka kierrokselta muidenkin osalta. Muuten pelejä ei ole tullut katsottua Suomesta vaan keskittynyt Ruotsin liigan vastustajiin.

Onko maalivahtivalmennuksessa eroja Örebro FC:n ja FC Kemin välillä?

Hyvin pitkälle samalla tyylillä on tullut maalivahtien osalta treenit hoidettua niin Kemin kuin Örebron suunnalla. Maalivahtien omaa aikaa löytyy milloin pääsee keskittymään tekniikkaan ja yksityiskohtiin, minkä jälkeen hypätään joukkueen mukaan harjoitteisiin.

Miten ruotsalaisvahdit eroavat suomalaisista?

Ruotsissa maalivahteja on, sekä selvän jalkapallotaustan omaavia, että futsal tekniikan omaksuneita. Enemmän kuitenkin näyttää siltä, että valtaosalle on jopa vieläkin jalkapallo se ykköslaji mihin keskittyy.

Kauden ensimmäinen Örebron derby on keskiviikkona 20.11. Mietteitä derbypelistä?

Pre-seasonilla oli harjoitusturnauksessa derby eli toisiin on päästy hieman tutustumaan, mutta keskiviikkona on ensimmäinen sarjan derby. Mitä joukkueen sisällä olen jutellut, niin huokuu kyllä selvä asettelu siihen peliin ja varmasti tulee olemaan kuuma peli mitä kumpikaan joukkue ei halua hävitä. Katsomoon on odotettavissa sellaista lukemaa mitä ei Suomen puolella ole futsalkatsomoissa nähty ja kyseinen peli näkyy myös Ruotsin Eurosportilla, eli huikeaa peliä odotettavissa.

Millaiset ovat omat tavoitteesi tälle kaudelle ja tulevaisuuteen?

Tällä kaudella omana tavoitteena on taata joukkueelle mahdollisuus voittoon joka pelissä ja pystyä korjaamaan teknisiä asioita omasta tekemisestä yhdessä valmennuksen kanssa. Kausi kerrallaan menen ja tulevaan käännetään päätä sitten myöhemmin.

Kiitos Lari haastattelusta!

Lari Honkanen (vihreä asu) Örebro FC vs Djurgårdens IF. Vieressä Nikola Erceg. Kuva: orebrofutsal.se

Artikkelikuva: Leo Hynninen