Valikko Sulje

Suomen mahdollisella vastustajalla erikoinen pelaajapolitiikka – Taustaa Azerbaidžanin maajoukkueen kummallisuuksista

Suomen miesten futsalmaajoukkueen eteni viime viikonloppuna historiallisesti Elite Round vaiheeseen MM-karsinnoissa. Jatkoon päässeet 16 joukkuetta ovat Suomi, Espanja, Slovenia, Ukraina, Slovakia, Italia, Valko-Venäjä, Kazakshtan, Romania, Serbia, Ranska, Venäjä, Kroatia, Portugali, Tšekki ja Azerbaidžan. Elite Round pelataan 28.1.–2.2.2020 ja lohkojen arvonnat ovat 7.11.2019.

Moni kotikatsoja ihmetteli jo Suomen pelatessa Georgiaa vastaan kolmen brasilialaisen pelaajan isoja minuutteja Georgian riveissä. Jatkoon päässeistä joukkueista ihmetystä on nyt herättänyt myös Azerbaidžanin pelaajapolitiikka. Azerbaidžanin pelasi Main Roundilla kotiturnauksen Bakussa ja eteni siitä jatkoon kolmella voitolla. Azerbaidžanin joukkueessa nähtiin kolme brasilialaista pelaajaa Edu, Vassoura ja Bolinha, sekä neljä iranilaista pelaajaa Shafiei, Sorghali, Ahmadi ja Shojaei. Tässä tapauksessa brasilialaisella ja iranilaisella pelaajalla tarkoitetaan pelaajan syntymämaata ja toista kansallisuutta.

Tilanteesta tekee erikoisen se, että nämä neljä iranilaista pelaajaa olisivat edustaneet azerbaidžanilaista Araz Naxçivania Mestareiden liigassa 9-12.10 Belgiassa, mutta heillä ei ollut viisumeita matkustaa Belgiaan. Tämä tarkoittaa myös sitä ettei heillä ollut eurooppalaista passia 9.10 eli 14 päivää ennen MM-karsinta otteluita, joissa he pelasivat viime viikonloppuna. Kansallisuudet ja edustusoikeudet MM-karsintaan pelaajille on järjestynyt epäilyttävän nopeasti.

Brasilialaisia pelaajia Azerbaidžanin maajoukkuessa on nähty vuodesta 2010 lähtien. Mainittujen kolmen brassin lisäksi ainakin neljällä edelleen pelaavalla brassilla on Azerbaidžanin passi valmiiksi. Gallo (Levante UD), Poletto (Eboli), Vilela (Copagril) ja Amadeu (Sparta Praha) ovat käytettävissä jatkossa. Näistä ainakin Espanjan liigassa pelaava Gallo oli nyt loukkaantuneena. Jos Azerbaidžan selviää Liettuan 2020 MM-kisoihin voidaan sen riveissä nähdä siis 7-8 brasilialaista, 4 iranilaista pelaajaa, maalivahti Huseynli ja 40-vuotias kapteeni Farzaliyev.

Lisää erikoista tapaukseen aiheuttaa iranilaisen (Azerbaidžania karsinnassa edustaneen) Vahid Shafiein kommentit iranilaiselle medialle: ”En ole vaihtanut kansalaisuutta. Pelasin Azerbaidžan maajoukkueen puolesta Iranin maajoukkuevalmentajien luvalla. Liittyminen Azerbaidžanin maajoukkueeseen ei ole lainkaan poliittista, vaan puhtaasti urheilullista, mutta jotkut tiedotusvälineet sanovat, että olemme vaihtaneet kansalaisuutta, mikä ei ole tilanne. Ja lähdin Arazista, koska indonesialainen joukkue on ottanut minuun yhteyttä.”

Toivottavasti jokin virallinen taho tutkii ja ottaa kantaa tilanteeseen ennen MM-karsintojen jatkumista.

Artikkelikuva: UEFA