Valikko Sulje

Suomi voittoon Puolasta – Sunnuntaina ratkeaa jatkopaikka Georgiaa vastaan

Ennakko: Suomi vs Serbia - MM-karsintojen ratkaisupelit alkavat perjantaina

Perjantain MM-karsinta pelissä Suomi voitti Puolan jännittävien vaiheiden jälkeen 1-2 (0-0). Puola siirtyi 1-0 johtoon Sebastian Leszczakin osumalla toisella jaksolla, mutta Suomi käänsi pelin voitoksi kahdella erikoistilanne maalilla. Maalintekijöinä Miika Hosio, sekä Jukka Kytölä (maalikooste).

Perjantaina pelattu Espanja – Georgia ottelu päättyi Espanjan 3-2 voittoon. Tämä tarkoittaa sitä, että Espanja on lohkosta varmasti jatkossa ja toinen jatkopaikka ratkeaa Suomen ja Georgian välillä sunnuntaina. Maalierosta johtuen Georgialle riittää tasapeli, joten Suomella on pakkovoitto mieliäkseen jatkoon.

Su 27.10. klo 18:00 (Suomen aikaa)
Suomi – Georgia
Pelipaikka: Zielona Góra, Puola
TV: YLE Areena
(lähetys alkaa 17:50)

Millainen joukkue sunnuntaina on vastassa?

Georgian maajoukkuetta valmentaa Avtandil Asatiani. Joukkueessa on useampi mielenkiintoinen nimi, sillä ykköskentässä Georgialla on kolme Brasiliassa syntynyttä pallotaituria. Moni georgialaisista pelaajista pelaa ulkomailla ammattilaisina tai kotimaan mestarissa Georgians Tbilisissä.

Maalivahdit:
Zviad Kupatadze (Gazprom-Ugra, Venäjä)
Tornike Bukia (Tatishvili, Tbilisi)
Alexander Jamburia (Georgians Tbilisi)

Puolustajat:
Thales (Cervena Zvezda, Serbia)
Janiko Giorgaia (Georgians Tbilisi)
Shota Topuria (Georgians Tbilisi)

Hyökkääjät:
Roninho (Kherson, Ukraina)
Fumasa (Apoel, Kypros)
Vakhtang Jvarashvili (Georgians Tbilisi)
Vakhtang Kekelia (Soro Company, Uzbekistan)
Nikoloz Kurtanidze (PSP, Tbilisi)
Gia Nikvashvili (Valletta, Malta)
Archil Sebiskveradze (Svarog Futsal Club, Tšekki)
Nukri Chumburidze (Georgians Tbilisi)
Irakli Todua (Georgians Tbilisi)

Puolaa vastaan kahdesti maalin tehnyt Thales nähdään Georgian ykköskentän pohjapelaajana. Brasilialaislähtöinen pelaaja on pelannut uransa aikana myös Kazakstanissa, Venäjällä (Sibiryak), sekä Serbiassa (Ekonomac). Tällä hetkellä Thales edustaa Belgradin Punaista Tähteä eli Cervena Zvezdaa.

Toinen Puolaa vastaan maalin tehnyt brasilialaislähtöinen pelaaja Fumasa edustaa tällä hetkellä Kyproksen Apoelia. Kolmantena brassipelaajana joukkueessa on kokenut Roninho. Roninho edustaa tällä hetkellä ukrainalaista Khersonia, joka selvitti tiensä Mestareiden liigassa Elite Roundille asti ja samaan lohkoon FC Barcelonan kanssa. Tilastojen mukaan Roninho on pelannut ammattilaisena georgialaisessa Iberia Tbilisissä ainakin kausina 2009-2011, jolta ajalta Georgian kansalaisuuskin on ilmeisesti peräisin. Iberia Tbilisi voitti 2001-2014 vuosina Georgian mestaruudet ja pelasi säännöllisesti europelejä, mutta seura on nykyisin ilmeisesti kuopattu. Nyt 32-vuotias Roninho on ehtinyt Tbilisin ja Khersonin välissä pelaamaan ammattilaisena Ranskassa, Kyproksella, Azerbaidžanissa ja Valko-Venäjällä.

Joukkueen ykköstähti on kuitenkin maalivahti Zviad Kupatadze. Venäjän liigan Gazprom-Ugra ikuisuuden edustanut 40-vuotias lajilegenda jaksaa edelleen kiusata nuorempiaan parketin puolella. Vuonna 2002 Iberia Tbilisista nuoren Kupatadzen matka jatkui Venäjän Tyumeniin jossa hän pelasi kaksi kautta. Gazprom-Ugraa Kupatadze on edustanut 2005 vuodesta asti. Viime kaudella tilastoihin Venäjältä jäi 34 ottelua ja 5 maalia. Kupatadze käyttää pelatessaan myös maalivahdinhanskoja.

Lopuksi mainitaan vielä Espanjaa vastaan maalin tehnyt Irakli Todua, joka edustaa viime kauden Georgian mestaria Georgians Tbilisiä. Todua muistetaan Suomessa kaudelta 2015-2016, jolloin hän liittyi kesken kauden Leijona Futsalin (nykyisin Akaa futsal) riveihin. Leijona Futsalissa Todua pelasi yhdeksässä ottelussa ja teki niissä kuudesti maalin. Akaalla vietetyn ajan jälkeen Todua on ilmeisesti pelannut kaksi kautta Valko-Venäjällä ammattilaisena ennen paluuta kotimaahan. Suomessa Todua onnistui kertaalleen hattutempussa Ruutupaitoja vastaan. Maalikoosteen ottelusta voit katsoa alta (jos upotus ei näy, niin tästä linkistä).

Jotain Georgian futsalin tasosta kertoo myös toissa kesän Mestareiden liigassa kohdanneet TMC Tbilisi ja Kampuksen Dynamo. Ottelu päättyi georgialaisten 5-1 voittoon. Ottelun tilastot ja kokoonpanot näet täältä.

Artikkelikuva: Leo Hynninen