Valikko Sulje

Tuhti paketti Italian pudotuspeleistä – J. Kytölän ja Hosion Mantova myös menossa mukana

Italiassa miesten kahdella korkeimmalla sarjatasolla Serie A:ssa ja Serie A2:ssa pyörähtävät pudotuspelit käyntiin tiistaina 30.4. alkaen. Serie A:n puolivälierissä jatkoonmenijä ratkeaa kahden ottelun yhteispisteillä, ja runkosarjassa paremmin sijoittunut aloittaa kotiottelulla. Jos pisteet ovat kahden 40-minuuttisen jälkeen tasan – eli kumpikin on voittanut yhden ottelun tai molemmat ovat päättyneet tasapeliin – pelataan ratkaiseva kolmas ottelu runkosarjassa paremmin sijoittuneen kotona. Jos kolmas ottelu on 40 minuutin jälkeen tasan, pelataan 2×5 minuutin jatkoaika. Erikoista kuitenkin on, että rangaistuspotkuja ei voi tulla, sillä tasatilanteessa runkosarjassa paremmin sijoittunut etenee 50 minuutin jälkeen jatkoon. Näin siis Italiassa, mutta vain puolivälierissä, sillä välierissä ja finaaleissa jokainen ottelu pelataan ratkaisuun asti paras viidestä -systeemillä.

Serie A:n puolivälieräparit

Acqua&Sapone (runkosarjan 1.) – Maritime (8.)

A&S hoiti runkosarjan voiton itselleen melko selvällä viiden pisteen erolla tehden eniten (102) ja päästäen selvästi vähiten (37) maaleja 22 ottelussa. Huippumaalivahti Stefano Mammarellan johtamalle puolustukselle on vaikea tehdä maalia, kun taas hyökkäyspäässä ratkaisuvoimaa löytyy yllin kyllin. Maritimen käyrä on puolestaan ollut jyrkän laskeva, sillä alkukaudesta joukkue porhalsi vielä sarjakärjessä. Kevätkierrokselta tuloksena on ollut kuitenkin vain neljä voittoa eli 12 pistettä 11 ottelusta, ja päällä on viiden ottelun tappioputki. Joukkueessa riittää tähtiä ja kokemusta, mutta yhteispeli ja todennäköisesti kentän ulkopuoliset asiat tuntuvat sakkaavan. A&S haki Maritimesta äskettäin melko vaivaisen 2-3 -vierasvoiton pitkälti lentävän maalivahdin avulla. Syyskierroksen peli päättyi A&S:n hyväksi 6-1.
Otteluiden aikataulut (Suomen aikaa):
1.5. klo 21 A&S – Maritime
4.5. klo 20 Maritime – A&S
(7.5. klo 21 A&S – Maritime)

Pesaro (2.) – Came (7.)

Pesaro sijoittui 47 pisteellään runkosarjan selväksi kakkoseksi kuuden pisteen erolla kolmantena olevaan Rietiin. Viimeisen 10 ottelun saldona on seitsemän voittoa, kaksi tasuria ja vain yksi tappio, joten laajaa pelaajarinkiä pyörittävä toinen mestarisuosikki on kovassa kunnossa. Camelle helpohko kuuden ottelun runkosarjan loppu toi neljä voittoa ja yhden tasurin, joiden avulla he nousivat tasapisteisiin (32) Maritimen kanssa ja kirivät jopa maalierolla ohi. Runkosarjan keskinäiset ottelut menivät Pesarolle vieraissa 1-6 ja kotona 5-3. Maaliskuussa pelatussa Italian cupin puolivälierässä Pesaro oli vahvempi luvuin 4-1. Tässä parissa nähdään runkosarjan kaksi parasta maalinsylkijää: Pesaron argentiinalainen Cristian Borruto (28 maalia) sekä Camen brassivahvistus Cainan de Matos (22).
Otteluiden aikataulut :
30.4. klo 21.30 Pesaro – Came
4.5. klo 19.30 Came – Pesaro
(7.5. klo 21 Pesaro – Came)

Rieti (3.) – Eboli (6.)

Paperilla erittäin tasainen puolivälieräpari: joukkueita erotti runkosarjassa vain neljä pistettä (41 vs. 37) ja Ebolin maaliero oli itse asiassa parempi. Kevätkierroksella kumpikin joukkue on ollut kotonaan voittamaton ja molemmat päättivät runkosarjan neljän ottelun tappiottomaan putkeen. Tämä jakso sisälsi tapahtumarikkaan keskinäisen 2-2 -tasurin (kooste tästä) Rietin kotikentällä. Syyskierroksen ottelun Eboli vei kotonaan 7-3. Rietin tehoduo KakàChimanguinho on iskenyt yhteensä 38 maalia, Ebolin vastaava JosikoFornari 36. Ebolin aseena on myös usein puoleen kenttään nouseva, kovaa ja tarkasti ampuva maalivahti Laion.
Otteluiden aikataulut :
1.5. klo 18 Rieti – Eboli
5.5. klo 21 Eboli – Rieti
(7.5. klo 21.30 Rieti – Eboli)

Napoli (4.) – Meta (5.)

Napoli ja Meta päätyivät kahden pisteen päähän toisistaan (41 vs. 39) sarjataulukossa. Päästettyjä maaleja heillä oli runkosarjassa käytännössä yhtä paljon (56 vs. 58), mutta tehdyissä maaleissa Napoli oli selvästi niskan päällä (85 vs. 64). Molemmilla on kotikentiltään sama saldo runkosarjassa (7-3-1); eli kotonaan kumpikin on vaikeasti lyötävissä. Napolin erikoisuutena mainittakoon kuusi vasenjalkaista avainpelaajaa, mikä lienee jonkin sortin ennätys. Kevätkaudella joukkueeseen liittynyt brassi Dimas on tuonut lisäarvoa joukkueen pelaamiseen. Metaa johtaa upeaa kautta pelaava ja maajoukkueeseenkin noussut Carmelo Musumeci; joukkue päätti runkosarjan viiden ottelun voittoputkeen. Napoli vei keskinäisen kotiottelun runkosarjassa 2-1 ja Metan areenalla päädyttiin keväällä pistejakoon 2-2.
Otteluiden aikataulut :
1.5. klo 19.30 Napoli – Meta
4.5. klo 21 Meta – Napoli
(7.5. klo 21 Napoli – Meta)

Livelähetyksiä Serie A:n puolivälieristä kannattaa kokeilla seurata PMG Sport Futsalin FB-sivulta ja Sportitalian nettisivuilta. Linkkejä ja ainakin tulosseurantaa on saatavilla sivustolla divisionecalcioa5.it.

Serie A2

Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna 27.4. saatiin päätökseen Serie A2:n runkosarja, ja playoffit pääsevät käyntiin lauantaina 4.5. Tässä vielä lyhyt tiivistelmä Serie A2:n kauden päätökseen, sillä pudotuspeleissä esiintyy myös suomalaisväriä.

Jukka Kytölä ja Miika Hosio yrittävät nostaa Mantovan Serie A:han. Kuva: Photo Mantova.

Serie A2 pelattiin tällä kaudella kolmessa 12 joukkueen lohkossa, joiden voittajat nousivat suoraan Serie A:han. Nämä joukkueet olivat Petrarca Padova (A-lohko), Todis Lido di Ostia (B) sekä CMB Signor Prestito (C). Kunkin lohkon toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet sekä kaksi parasta neljänneksi sijoittunutta puolestaan etenevät kahdeksan joukkueen pudotuspeleihin, joista lopulta kaksi nousee Serie A:han. Playoffien edenneet joukkueet ovat sijoitus- ja pistejärjestyksessä seuraavat

C-lohkon 2. sijoittunut: Sandro Abate, 55 pistettä
B2. Tombesi Ortona, 44
A2. Mantova (Miika Hosion ja Jukka Kytölän joukkue), 43
C3. Real Rogit, 49
B3. Real Cefalù, 40
A3. Città di Sestu, 39
C4. Atletico Cassano, 43
B4. Virtus Aniene 3Z, 39.

A-lohkon 4. sijoittunut Asti jäi 38 pisteellä ensimmäisenä joukkueena playoffien ulkopuolelle joutuessaan tyytymään viimeisellä kierroksella 4-4 -kotitasuriin Mantovaa vastaan.

Edellä esitetyn listauksen mukaisesti pelataan kaksiosaiset otteluparit (1-8, 2-7, 3-6, 4-5), joissa enemmän maaleja tehnyt joukkue etenee jatkoon toiselle kierrokselle. Paremmin sijoittunut pelaa toisen osaottelun kotonaan ja vierasmaalisääntöä ei tunneta. Maalien ollessa tasan jälkimmäisen 40-minuuttisen jälkeen pelataan 2×5 minuutin jatkoaika sekä tarvittaessa ammutaan rangaistuspotkut. Ottelut pelataan näillä näkymin lauantaina 4.5. ja 11.5. klo 17:00 Suomen aikaa.

Otteluparit

  1. Real CefalùReal Rogit
  2. Virtus Aniene 3ZSandro Abate
  3. Città di SestuMantova (keskinäiset ottelut runkosarjassa 2-2 Mantovassa ja 5-5 Sestussa, jälkimmäisen pelin maalikooste tästä tai alempaa jutun lopusta)
  4. Atletico CassanoTombesi Ortona

Toisen kierroksen otteluparit pelataan edellä mainituilla säännöillä näillä näkymin lauantaina 18.5. klo 17:00. Ratkaisevat toiset osaottelut televisioidaan tähän tietoon Sportitalialla perjantaina 24.5. sekä maanantaina 27.5. Ennalta määrätyt parit ovat seuraavat.
V1 V2
V3 V4

Näiden otteluparien voittajat nousevat Serie A:han kaudeksi 2019-20. Serie A:n viimeinen ja toiseksi viimeinen – eli Lazio ja Arzignano – pelaavat 3. ja 10.5. kaksiosaisen putoamiskarsinnan, jonka häviäjä putoaa Serie A2:een. Vain yksi joukkue siis putoaa Serie A:sta ja viisi nousee tilalle, kun korkeinta sarjatasoa pyritään laajentamaan 16 joukkueen sarjaksi. Nähtäväksi jää kesällä, kuinka moni joukkue Serie A:han ilmoittautuu, sillä poisjäännit ja seurojen kaatumiset ovat Italiassa enemmän sääntö kuin poikkeus.

Artikkelikuva: www.divisionecalcioa5.it