Valikko Sulje

Kissa pöydälle – Haastattelussa Panu Pokkinen, YLE Urheilun päällikkö

Miesten futsalmaajoukkueen lohko EM-karsintoihin arvottu

Futsalpiireissä on kummastusta herättänyt Yleisradion nuuka uutisointi futsalista. Viikonloppuna Suomi isännöi kahdesti maailmanrankingissä toisena olevaa Espanjaa (maalikoosteet tästä). Ainut maininta oli jälleen kerran monta tuntia toisen ottelun jälkeen uutisoitu Palloliiton tiedote ilman kuvaa ottelusta. Vaikea kuvitella toista futsalin kaltaista maailmanlaajuisesti harrastettua lajia, jossa vastustajan pelipaidassa Suomessa näkee FC Barcelonan tähtipelaajia, muttei mediaa näy paikalla.

Lakki käteen ja kysymään mitä voisi tehdä paremmin. Kysyimme asiaa suoraan Yle Urheilun päälliköltä eli Panu Pokkiselta. Kiitos Panulle avusta ja vinkeistä tulevaisuuteen!

Onko teillä jotain vinkkejä uusille lajeille (vaikka maailmalla futsalia pelattu jo kauan Suomessa on päästy vasta 20 vuoden ikään), jotta saisi eri mediat kiinnostumaan lajista enemmän?

  • Hyvä tiedottaminen eri tapahtumista on pitkä, mutta hedelmää kantavaa työtä. Puitteiden laittaminen kuntoon (miltä peliareenat näyttävät) ja kansainvälinen menestys sekä kiinnostavat urheilijat. Lisäksi yritys etsiä mahdollisuuksia päästä osaksi tapahtumia, joissa myös harvinaisempia lajeja tuodaan yleisön tietoisuuteen. Ylellä niitä ovat esimerkiksi SM-viikko ja Mestaruusputki. Tämä edellyttää yleensä lajilta joustoa omista vakiintuneista tekemisentavoista. Siinä reseptejä, joilla eri lajit ovat pystyneet omaa mediakiinnostavuuttaan kasvattamaan.

Onko oikein ajatella että esimerkiksi pääsarjaseurojen täytyisi olla omilla paikkakunnillaan merkittävässä asemassa (yleisömäärät, paikallismediat), ennenkuin sarja kiinnostaisi valtakunnallisia medioita?

  • Yleensä paikallinen kiinnostus on hyvä indikaatio sille, että myös valtakunnallisesti on potentiaali nousta kiinnostavaksi.

Tarjontaa urheilussa riittää ja kuvamateriaalia on varmasti lähes lajiin kuin lajiin tarjolla paljon. Mihin asioihin perustuu valinnat illan Urheiluruutuun?

  • Uutistoiminnan valinnat tehdään päivittäistasolla kiinnostavuuden ja merkityksellisyyden välillä tasapainoille: suomalaisia enemmän kiinnostavista tapahtumista uutisointikynnys täyttyy helpommin kuin vähemmän kiinnostavista. Monipuolisuudesta ja moniarvoisuudesta huolehdimme hieman pidemmällä aikajänteellä asiaa tarkastellen.

Suomen miesten futsalmaajoukkue on tehnyt kroatialaisen Mico Marticin alaisuudessa hyvää tulosta ja voitti esimerkiksi joulukuussa neljännen kerran peräkkäin futsalin pohjoismaiden mestaruuden Tanskassa. Mestaruus ei uutiskynnystä Ylellä ylittänyt, vaikka samana päivänä uutisoitiin esimerkiksi alamäkiluistelijan neljäs sija maailman cup avauksessa. Yritimme tutkia ja vertailla alamäkiluistelua futsaliin, koska molemmat ovat jokseenkin “uusia” lajeja. Harrastajia futsalilla on selvästi enemmän yli 25 000 rekisteröidyllä pelaajalla, alamäkiluistelulla kun ei varsinaista seura- tai kilpailutoimintaa ole. Jutun kyseinen alamäkiluistelija on opiskelija, joten ainakaan täysammattilaisen elämää hän ei elä, toisinkuin vaikka Italiassa ammatikseen pelaavat futsalin maajoukkuepelaajat J. Kytölä & Hosio. Alamäkiluistelussa Suomi on toki saavuttanut kiistatta parempaa menestystä kansainvälisesti kuin futsalissa. Toki futsalin PM-kisat voisi vertautua alamäkiluistelun MM-kilpailuihin, koska osallistuvia maita on lähes yhtä monta. Pystytkö jotain kommenttia juttuun liittyen antamaan?

  • Uutistoiminnassa valinnat tehdään päivittäistasolla kiinnostavuuden ja merkityksellisyyden perusteella. Lisäksi uutislähetyksissämme (varsinkin viikonlopun pidemmät lähetykset) on paljon nk urheilun ihmisiä ja ilmiöitä kuvaavaa materiaalia. Ne eivät ole kiinni päivän uutisagendassa ja vuositasolla pyrimme seuraamaan, että näissä sisällöissä toteutamme Ylen roolissa monipuolista eri urheilulajien esilletuontia. Eli suoraan uutis- ja ilmiöjuttujen vertailu päivätasolla ei ole relevanttia.Artikkelikuva (Suomi – Espanja 13.4.2019): Leo Hynninen
S.P