Valikko Sulje

Maalivahtiblogi: Lähes täydellisen epäonnistunut ottelutapahtuma

Sunnuntaina kävin katsomassa Vantaalla Energia Areenalla Suomi – Espanja maaottelun. Harvoin Espanjan tasoisia maita kotikulmilla vierailee, joten odotukset olivat kovat. Loistava halli ja maailman ranking kakkonen vastassa, siinäpä vasta loistavat palikat rakentaan viihdyttävä ottelutapahtuma ja markkinoida koko lajia. Toisin kuitenkin kävi.

Odotukset ei oikeastaan kauhean korkealla olleet, kun kysyin Vantaalla ikänsä asuneelta faijalta onko hän tietoinen tästä pelistä. Ei ollut. Isä on pelannut varmaan jo yli kymmenen vuotta futsalia ikämiehissä, vaikka tosin enemmän he keskittyvät jalkapalloon. Luulisi siinä olevan ihan potentiaalista katsojaa joukkueellinen, joille peliä kannattaisi markinoida. Vantaan Sanomissa oli viikonloppuna mainos pelistä sentään. Lehtimainonta on kyllä vähän viime vuosisataa, mutta olipahan jotain kuitenkin. Harmi etten ottanut screenshottia Palloliiton sivuista ennen peliä, mutta ei sielläkään tapahtuma juurikaan näkynyt. Oikeastaan koko Palloliiton futsal-sivusto on kauhea. Naisten ja miesten futsal-liigoista on kivat ennakot ja raportit, mutta ne hukkuvat nopeasti sivustoon. Yläbannerissa on karmea määrä linkkejä ”Jalkapallossa tapahtuu”, ”Jalkapalloperhe”, yms jotka eivät liity mihinkään. Vertaillaan vaikkapa Ruotsin liigan sivuihin, josta löydät oleelliset tiedot paremmin kuin Palloliiton sivuilta vaikket osaa kieltä.

Palloliiton Futsal.fi sivut. Surkuhupaisat.

Saavuimme paikalle 40 minuuttia ennen peliä ja sisäänkäynti sujui hyvin. Ennakkolippua emme ostaneet, koska se olisi pitänyt sähköpostilla hoitaa. Liikaa vaivaa, jotain lippukauppaa nettiin olisi kaivannut. Eikö tonne Palloliiton sivuston yläkulman verkkokauppaan olisi saanut mitään lipunosto mahdollisuutta? Lisäksi ovelle voisi lisätä yhden jonon mobilepaylle, jossa jokainen jonottaja voi maksaa samaan aikaan eikä tarvitse odottaa vuoroa maksupäätteelle.

Katselin alkulämmittelyjä päädyn tasanteella, koska yllättäen Feden ja Fabion lämmittely kiinnosti eniten. Pääkatsomo täyttyi lämmittelyn aikana hyvin ja jäimme odottelemaan toisen puolen avautumista. Toista puolta ei tuntemattomasta syystä kuitenkaan avattu ja kaikki jotka sinne yrittivät mennä käännytettiin takaisin. Pääkatsomo olikin jo niin täysi, että jäljellä oli vain paikkoja aivan reunasta. Yksittäisiä paikkoja oli siellä täällä keskelläkin, mutta ei riittävästi tilaa meidän seurueellemme. Samaan aikaan toisella puolella kenttää parhaat paikat keskeltä kenttää olivat tyhjillään. Avaus puolikkaalla ongelmaa lievitti se, että peli pyöri lähinnä Suomen päädyssä, eli sillä puolella jossa olimme. Suomi teki maalin jakson lopulla, mutta sen tekijää en nähnyt, koska paikoiltamme ei nähnyt siihen kulmaan. Näin sentään pallon maalissa, jee.

Siellä se on, tyhjä katsomo keskellä kenttää.

Maalin jälkeen koitti puoliaika, jee uudet jaot (paikat olivat siis numeroimattomia). Kahvilan jono oli ulko-oville ja aivan ei puoliajan aikana ehtinyt sitä jonottaa, lähellä oli. Parempia paikkoja ei kehdannut mennä etsimään, mutta joku oli vienyt omat paikkamme ettei koko seurue mahtunut enää sinne. Uudet paikat löytyivät onneksi vielä hieman kauempaa ja reunemmasta kuin edelliset. Puoliajan lopussa joku kuulutti vielä vittuillakseen, että tiivistäkää jotta ylätasanteen seisojat pääsevät istumaan. Jep ylätasanteella oli seisomarivi, koska kaikki eivät mahtuneet istumaan ja toisella puolella oli edelleen täysin tyhjä katsomo keskellä kenttää. Jos mietitään vielä yleisesti suomalaista yleisöä, niin ketään ei varmasti yllätä ettei siellä istuta ihan vierivieressä. Myös toppatakit on mukavampi laittaa penkille kuin pitää sylissä tai lattialla. Toisella jaksolla peli pyöri siellä toisessa päässä, joten oli pakko jättää muut ja siirtyä yksin ylätasanteelle etsimään seisomapaikkaa. Edelleen näin kokoajan toisella puolella kenttää keskellä tyhjän katsomon, josta olisin nähnyt pelin todella hyvin. Uskomatonta.

Peli itsessään oli ihan hyvä ja hieno tulos Suomelta, enkä nyt jaksa itse pelistä mainita mitään. Valitettavasti se ei oikein riitä, että päätuote kentällä on kunnossa, jos muuten kaikki on ihan miten sattuu. Surullista kuulla viereiseltä riviltä ”Ensimmäinen ja viimeinen kerta kun tullaan Vantaalle katsomaan futsalia”. Yleisömäärä ei mielestäni mikään hyvä ollut (alle 600), joten jos peleihin jatkossa haluaa katsojia pitäisi vanhat pitää tyytyväisinä. Viimeksi kun itse olin Energia Areenalla, olin katsomassa sulkapallon SM-kisoja. Siellä oli erilaisia pisteitä ylätasanteella (mailamyyjiä yms) ja muutenkin hyvin järjestetty tapahtuma. Ero oli valtava.

Kuva ylätasanteen seisomakatsomosta. Mielummin istuisi tuolla toisella puolella.

Ottelua oli järjestämässä Team Vanpa. Olen asunut Vantaalla 24 vuotta (viimeiset pari vuotta Vierumäellä) ja pelannut yli 15 vuotta TiPS:ssa junnuista miehiin, mutta Vanpa ei kyllä sano itselle yhtään mitään. Ilmeisesti seuralla ei ole mitään junioritoimintaa ja seurassa on vain muutama aikuisten joukkue. Vanpa hoiti oman hommansa hyvin mm. lipunmyynnissä, eikä heiltä mitään pois, mutta ihmetyttää miksei järjestäviksi seuroiksi otettu vantaalaisia Tikkurilan Palloseuraa ja Pakkalan Palloseuraa. TiPS:llä rekisteröityjä futsalpelaajia on 674 ja PPS:llä 472. Toinen on suomen suurin ja toinen suomen kolmanneksi suurin määrä futsalpelaajia (tilasto 11/2018). Pelkästään nämä seurat olisi tavoittanut yli tuhat futsalpelaajaa helposti (+pelkästään jalkapallon pelaajat). Facebookissa TiPS:llä on 1146 seuraajaa ja PPS:llä 800, nyt kummallakaan seuralla ei ollut mainintaa somessa koko Suomi – Espanja pelistä. Jos seurat olisivat jotain maininneet, niin mainos olisi mennyt suoraan kahdelle tuhannelle ihmiselle, jotka ovat todella potentiaalista kohderyhmää.

Palataan itse ottelutapahtumaan vielä. Positiivista oli käsiohjelma. Sen sisältö sen sijaan ei vakuuttanut. Esimerkiksi lämmittelyn aikaan joku vanhempi mies tuli kysymään minulta säännöistä. Hän oli käynyt harrastefutsalia katsomassa, muttei tiennyt peliaikaa ja mietti siinä mihin asti ottelu kestää (vaalipäivä vielä, ehtiikö äänestämään). Käsiohjelmassa voisi edelleen olla lyhyt kertaus säännöistä. Toinen asia mikä tökki oli Espanjan pelaajalista. Vaikea kuvitella, että Suomi – Espanja jalkapallopelissä käsiohjelmaan laitetaan topparipariksi Sergio Ramos Garcia ja Gerard Pique Bernabeu. Nyt käsiohjelmassa oli niin pitkät nimet jokaisella espanjalaisella, ettei kukaan tiennyt mitä nimeä olisi pitänyt käyttää. Lisäksi jäi häirtisemään vielä sekin, että tapahtumassa mainostettiin huuhkajien pelejä, muttei mitään mainintaa futsal-liigan finaaleista. Tai siitä että GFT voitti naisten mestaruuden samana päivänä.

Arvosana: Hylätty.
Itsekkin muutaman liikuntatapahtuman järjestelyissä mukana olleena, en usko että tälläisellä suorittamisella juurikaan opintopisteitä ainakaan meidän Haaga-Heliassa tippuisi. Heinäkuun alussa olen lupautunut menemään huuhkajien peliin Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan auttamaan tapahtumatorin järjestämisessä. Toivon todella ettei huuhkajien tapahtumat ole tätä samaa tasoa.
Jatkossa futsalin maajoukkueenpelit Raaheen, Joutsaan tai vaikka Kaustiselle. Tai sitten muutama opiskelija vaikka meidän kampukselta johtamaan koko tapahtumaa.