Valikko Sulje

Futsal Cup on palannut – Näkökulma kuppiin

Maailmalla futsaliin liittyy voimakkaasti turnauskulttuuri. Esimerkiksi Espanjassa liigakauden aikana pelataan Copa de España, sekä Copa del Ray cup-kilpailut. Suomessa Palloliitto on valitettavasti vaimentanut panostuksia cup-kilpailuihin, niin jalkapallossa kuin futsalissakin. Viime talvena Futsal Cup oli kokonaan tauolla ohjelmasta. Vaan ei ole onneksi enää.

Futsal Cup is bäk! Viime vuonna tauolla ollut kaikkien sarjatasojen joukkueille oleva cup-kilpailu yhdistyy tällä kaudella Final Four-turnauksen kanssa. Uutta konseptia voisi kuvailla yhdellä sanalla mielenkiintoiseksi ja myös palkintorahat ovat mukavan kokoiset. Ilmoittautuminen on käynnissä ja se on voimassa enää 3.10 asti, joten vielä ehtii mukaan.

Tarkemmat tiedot kilpailun kulusta, sekä osallistumisesta palloliiton sivuilta.

https://www.palloliitto.fi/ottelut-ja-sarjat/futsal/futsal-cup

Kuvissa oleva Kady on hallitseva Final Four-mestari. Kuvat: Leo Hynninen (https://leohynninen.kuvat.fi/)

Millainen olisi meidän Cup?

Jos järjestäisimme cup-kilpailua Suomeen, lähtökohta olisi varmastikin miten se edistäisi lajia parhaiten. Suomi on pinta-alaltaan suuri maa ja kartasta löytyykin useampi katvealue jossa jalkapallolla ja futsalilla voisi olla isompi jalansija. Napataan esimerkiksi Kaakkois- ja Itä-Suomi. Jalkapallokaudet loppuvat näillä näppäimillä alasarjoissa ja talvisin siellä päin tehdään jotain muuta, sillä futsalin sarjoihin ei näiltä alueilta juurikaan osallistujia ole. Miten saataisiin futsal (tai oikeastaan myös jalkapallo) myös Itä- ja Kaakkois-Suomen lajiksi?

Monella pienemmällä paikkakunnalla jalkapallon 3-5.divareissa joukkueissa pelaa kirjavan tasoisia pelureita. Jokaisella paikkakunnalla on ne muutamat ihan taitavat pelaajat, mutta usein heitä ei riitä 11v11 peliin, jotta joukkue tai paikkakunta voisi menestyä. Hyvätkin pelaajat jäävät näin helposti vain pelailemaan kotipaikkakunnan seuroihin, ilman sen suurempia tavoitteita. Voisiko ratkaisu olla laji, johon ei tarvitse kuin viisi hyvää pelaajaa?

 

“Fast Futsal Cup”

Peliaika: 2 x 10min tehokasta tai 2 x 20min jatkuvaa peliaikaa turnauksen vaiheesta riippuen. (Vaihtoehtona myös 3 x 7min tehokasta tai 3 x 13min jatkuvaa peliaika)

Pelaajamäärä: Peliin saa nimetä max 6+2 pelaajaa.

Lyhyen pelin pystyisi pelaamaan jopa viidellä hyvällä pelaajalla. Tämä ei myös rasittaisi ykkösen ja liigan joukkueita liikaa, vaan he voisivat marssittaa peleihin vähemmälle peliajalle jääneitä. Joillain paikkakunnilla olevat kenttäongelmat voisivat myös helpottaa kun peliin ei tarvitse varata kuin tunnin salivuoro.

Toinen tarve koko maan kattavalle ja suositulle cup-kilpailulle on edistää omaa pääsarjaamme. Tällä hetkellä futsal-liiga on vielä hieman piilossa alasarja pelaajille ja lauantain televisioruudun valtaa helposti Valioliiga. Jos cupissa olisi todellinen mahdollisuus haastaa isompiaan, myös pääsarjan joukkueiden näkyvyys kasvaisi. Lyhennetyllä peliajalla myös tuurin ja sattumien osuus kasvaa, joten cup-romantiikkaa olisi enemmän tarjolla.

Kilpailu pitäisi pelata syksyn aikana, mielellään ennen joulua. Näin mukaan saataisiin jalkapalloa myös korkeammalla tasolla pelaavia, jotka toisivat entisestään väriä ja mielenkiintoa koko kilpailuun. Pelit pelattaisiin maantieteellisissä lohkoissa, joista voittajat selviäisivät finaaliturnaukseen. Paikallispelit lisäävät tunnetusti kiimaa, sekä eivät rasita joukkueiden budjetteja niin paljoa.

Mutta ei tästäkään tulisi mitään ilman kunnon markkinointia ja turnauksen brändäystä. Ensimmäisenä vuotena pitäisi ainakin jokaiseen maantieteelliseen lohkoon kasata “paikalliset legendat” joukkue, joissa pelaisivat mieluiten Shefki Kuqi ja Miika Juntunen.