Valikko Sulje

Ennakko: Suomi kohtaa puolivälierässä Portugalin maanantaina

Ennakko: Suomi kohtaa puolivälierässä Portugalin maanantaina

Futsalin EM-kisoissa on kahdeksan parasta maata jäljellä. Uskomattoman alkulohko taistelun jälkeen Suomi kohtaa puolivälierissä A-lohkon voittaneen Portugalin.

Ma 31.1
18:00 Portugali – Suomi
TV: YLE Areena / TV2 (lähetys alkaa Areenassa 17:40)

Muut puolivälierät:
Ma 31.1 klo 21:00 Kazakstan – Ukraina TV: UEFA.tv
Ti 1.2 klo 18:00 Venäjä – Georgia TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)
Ti 1.2 klo 21:00 Espanja – Slovakia TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)

Portugalin maajoukkue

Hallitseva Euroopan mestari voitti kesällä 2021 myös maailman mestaruuden. Tästä ryhmästä joukkue on hieman uusiutunut. Useaan kertaan maailman parhaaksi pelaajaksi valittu Ricardinho (36-vuotta) lopetti maajoukkueuransa maailmanmestaruuteen. Muita poissaoloja Portugalilla on loukkaantumisen takia kisoista sivussa oleva kokenut pivot Fernando Cardinal (Sporting Lissabon). Myös MM-kisoissa Portugalin maalia vartioinut Bebe (Leões Porto Salvo), joutui lähtemään Hollanti ottelun jälkeen kotiin loukkaantumisen takia.

EM-kisojen valmistavissa otteluissa Pohjois-Makedoniaa vastaan maalia vartioi Espanjan liigan parhaaksi maalivahdiksi 2019-2020 valittu Edu Sousa (FS Valdepenas), joka kuitenkin joutui jäämään kotiin koronatartunnan takia. Myös MM-kisat jäivät samasta syystä Edu Sousalta väliin. Beben loukkaannuttua Edu pääsi kuitenkin takaisin Hollantiin, joskin Portugalin maalia on vartioinut alkulohkossa kokenut André Sousa (SL Benfica). Alkulohkossa vain kolme maalia päästänyt André Sousa on ollut hyvässä vireessä torjuntojen osalta. Lisäksi hän on vahva pelin avaamisessa ja omaa tarvittaessa painavan laukauksen. Portugali ei kuitenkaan maalivahdin nousuja suuremmin käytä.

Alkulohkossa tehokkain pelaaja Portugalilla oli laitapelaaja Pany Varela (Sporting Lissabon). Kolme maalia alkulohkossa tehnyt Pany Varela tunnetaan loistavana laitahaastajana ja oli suuressa roolissa myös kesän MM-kisoissa. Muuten tehot ovat jakautuneet tasaisesti joukkueen kesken. Pany Varelan lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti pohjapelaaja André Coelhon (FC Barcelona) tulisiin laukauksiin, nuoren Zicky Té:n (Sporting Lissabon) pivot työskentelyyn ja jokapaikanhöylä Erick Mendonçan (Sporting Lissabon) 1v1 pelaamiseen.

Portugalin joukkue koostuu pitkälti kahden Lissabonin suurseuran pelaajista. Sportingin ja Benfican lisäksi pohjoisen suurseura Braga on panostaa kokoajan lisää futsaliin ja he yrittävät horjuttaa kahden perinteisen suurseuran valtaa. SC Bragalta on joukkueessa kaksi pelaajaa. Lisäksi muutama Portugalin pelaaja pelaa Espanjan ja Italian liigoissa.

Futsal Suomi Portugali
Ennen kisoja ennakoitu Portugalin kokoonpano. Zerozero.pt

Portugalin kokoonpano

Maalivahdit:
1 André Sousa, Benfica
12 Eduardo Sousa, FS Valdepeñas (Espanja)

Pohjapelaajat:
2 André Coelho, Barcelona (Espanja)
3 Tomás Paçó, Sporting
9 João Matos, Sporting

Pohja/laitapelaaja
4 Afonso Jesus, Benfica

Universaali:
8 Erick Mendonça, Sporting

Laitapelaajat:
7 Miguel Ângelo, Sporting
10 Bruno Coelho, FF Napoli (Italia)
11 Pany Varela, Sporting
13 Tiago Brito, SC Braga
14 Pauleta, Sporting

Laita/pivot:
5 Fábio Cecílio, SC Braga

Pivot:
6 Zicky Té, Sporting

Päävalmentaja: Jorge Braz
Apuvalmentajat: Pedro Palas, Emídio Rodrigues, José Luís Mendes
Videoanalyytikko: Pedro Matias

Suomi Portugali futsal
Jorge Brazin (ensimmäinen oikealla) johtama valmennustiimi.

Portugali on erottunut maailman parhaiden joukueiden joukosta erityisesti laadukkaan valmennuksen ja mukautuvan pelitavan ansioista. Siinä missä taitavista pelaajista koostuva Italia luotti Suomea vastaan enemmän omaan pelaamiseen, skouttaa Portugali Suomen pelaamista varmasti tarkemmin. Portugalin valmennuksella on Mico Marticin johtamaa Suomen valmennusta suurempi etu myös tiimin koossa, sillä apuvalmentajien ja analyytikkojen lisäksi matkassa on myös psykologit ja fyysisen puolen asiantuntijat.

Suomen pelaajien haastatteluissa on toisteltu Suomen olevan aina perehtynyt vastustajiin tarkemmin kuin vastustaja Suomeen. Portugalin valmennustiimin ollessa Suomen vastaavaa selvästi suurempi on vaikea uskoa tämän pätevän enää puolivälierä vaiheessa.

”Ensimmäinen huolenaiheeni on nyt palautuminen. Palaamme takaisin Amsterdamiin ja ryhdymme valmistautumaan otteluun Suomea vastaan. Tämä ottelu tulee olemaan hyvin samanlainen kuin tämä ottelu (Ukraina peli). Mico Martic on tehnyt upeaa työtä Suomen peräsimessä. Ottelusta tulee varmasti vaikea, se on EM-kisojen puolivälieräottelu. Odotan mielenkiintoista peliä missä meidän täytyy tehdä työmme huolella jos haluamme jatkaa turnauksen loppuun asti. Me todella tahdomme jatkaa loppuun asti, mutta maanantaina on luvassa vaikeat 40 minuuttia Suomea vastaan. Tai 50 minuuttia. Tai rangaistuspotkut.”

Jorge braz, Ukraina ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Zerozero.pt

Maiden edellinen kohtaaminen päättyi 2020 MM-karsinnoissa 2-2 tasatulokseen, joten nähtäväksi jää pääseekö Suomi yllättämään suuren ennakkosuosikin toistamiseen. Maalikooste ottelusta jutun lopussa.

Suomen murheena Korpelan pelikielto

Suomelta ottelusta puuttuu Jani Korpela (Torpedo, Venäjä) pelikiellon vuoksi. Tämä sekoittaa Suomen peliä ainakin sen verran, että kolmen kentän pelistä on luovuttava. Todennäköisesti kuitenkin Jukka Kytölä pelaa pohjapelaajan tontilla isompaa peliaikaa ja ketjujen hyökkäyskolmikot vaihtavat edelleen tiheään tahtiin. Vaihtoparina Kytölälle nähdään luultavasti aikaisemmissa otteluissa 3. kentässä pohjapelaajana esiintynyt Olli Pöyliö.

Puolivälierät:

Ma 31.1
18:00 Portugali – Suomi TV: YLE Areena / TV2 (lähetys alkaa Areenassa 17:40)
21:00 Kazakstan – Ukraina TV: UEFA.tv

Ti 1.2
18:00 Venäjä – Georgia TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)
21:00 Espanja – Slovakia TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)

Ke-to 2-3.2 välipäivät

Välierät:
Pe 4.2 Portugali/Suomi – Espanja/Slovakia TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)
Pe 4.2 Venäjä/Georgia – Kazakstan/Ukraina TV: avoin (YLE tai UEFA.tv)

Mitalipelit:
Su 6.2 Pronssiottelu TV: YLE Areena / TV2
Su 6.2 Finaali TV: YLE Areena / TV2