Valikko Sulje

Kaunein laulu koskaan

Kello lähestyy neljääkymmentä minuuttia. Siipirikkoinen punainen parvi suojelee toistensa selustaa antaen kaikkensa. Vetovuoro on kuin taivaalla siintävässä aurassa – vuoroin vahvimmillaan oleva halkoo tuulen suojaten ystäviään. Silloin se tapahtuu. Nestori, johtaja, väsynyt ja kokenut kaiken nähnyt sankari riistää pallon ja vierittää sen hiljaa kohti tyhjää maalia. Keijo Huuskon joutsenlaulu.

Ottelu on ollut suurta taistelua. Johtopaikka vaihtuu tiuhaan, eikä tunteiden kuumenemiselle mahda mitään. Kemi on jälleen joutunut kertaalleen vajaalle. Punainen kortti on tullut suurella vääryydellä, ainakin kotijoukkueelta kysyttäessä. Nuori maalivahti Eetu Alalahti on korvannut maalista ulosajetun Slobodan Tomi´cin

KaDy vyöryttää hyökkäystä toisen perään. Maali tuoksuu aina Urheilukadun päättäjille saakka. Käytännössä koko kauden pistekeskiarvollaan sarjaa johtanut Kemi on noussut yhden ottelutappion takaa tasoihin, ja johtaa viimeistä ratkaisevaa finaalia 6–5. Tiimalasin hiekka uhkaa loppua kesken.

Suomen mestaruutta ei ole juhlittu Meri-Lapissa miesten futsalissa vuosikymmeniin. Nyt se on lähempänä kuin koskaan. Keijo Huusko on kiristänyt kenkiensä nyörit sopivan piukaksi. Ei liian kireällä, ei liian löysälle. Juuri sopivasti.

KaDyn betonimylly tekee vastustajien polvista veteliä. Jokaisella katkolla tähtipelaaja Enderson Suarez nojaa polviinsa. Hikipisarat putoilevat valtoimenaan kastellen Putaan lattian. Vieraat huutavat pyyhettä kentälle. Heidän millintarkkaan ja pragmaattiseen peliin ei sovi yksikään yllätyselementti.

Silloin se tapahtuu. Mikko Kytölä syöttää laidaltaan alla kapellimestaroivalle pikkuveljelleen Jukka Kytölälle. Jalka tarttuu hallin pintaan, ja syöttö jää vajaaksi. Huusko haistaa veren syöksyen pelivälineen perään. Pallo on juuri saavuttamassa Jukan Keijon venyttäessä tilanteeseen. Keijon onnistuu törkätä pallo kärkkärillään, ja se pomppaa Jukan jalan yli.

Pallo vierii hitaasti kohti KaDy-maalia. Kytölät juoksevat pallon perässä. Turhaan. Selostajakaksikko huutaa kotikatsojien korvat vereslihalle. Keijo makaa maassa selällään seuraten katsellaan hiljaista lipumista. Suarez nostaa kätensä ilmaan huutaen sydämensä kyllyydestä. Markku Kalermo jähmettyy penkille silmät suurina. Tomi’c möykkää katsomon puolella, roikkuu aidassa ja on pudota kentän puolelle.

Kello pysähtyy aikaan 39.52.

Maali.

Halli repeää.

Koko Kemin penkki juoksee kentälle hypäten suuren sankarin Keijo Huuskon päälle. Huusko makaa lattialla x-asennossa ja huutaa. Hän vain huutaa. Onnesta.

Keijo Huuskon joutsenlaulu päättyy kauneimpaan suoritukseen koskaan.

Kunnes jälleen syksyllä Kalermo soittaa Keijolle. On aika vetää kengät jälleen jalkaan. Seuraava laulu ei välttämättä ole yhtä kaunis.

Teksti on omistettu Keijo Huuskon upealle uralle. Uralle, joka ansaitsisi kruunun. Onnea finaaleihin molemmille joukkueille.

Artikkelikuva FC Kemin Facebook-sivu.