Valikko Sulje

Kun tontut kurkkivat ikkunoiden lasin antaman turvan takana

Oraakkeli on katsonut surullisena nykyistä futsal-liigaa. Ei se, että tuli maksettua 100 euroa pelien näkemisestä, vaan eri skenaarioiden aikatauluista. Päätökset tulee tehdä nyt, eikä sarjataulukon ollessa lähes valmis. Silloin meillä on käsissä jälleen tapaus Ilves.

Tähän vuoden aikaan pihan lumipeitteeseen ilmestyy pieniä jalanjälkiä, ja oudot kaverit tuijottavat ikkunalasin takaa. Saatat tunnistaa heidät jostain, et vain muista mistä. Samaan aikaan kovimmat yhteiskuntakriitikot asentavat kotiinsa hälytysjärjestelmiä. Pysyvätpähän poissa, kiusankappaleet.

Ja ei, en puhu joulupukin tontuista. Puhun organisaatiosta, joka valvoo liigaseurojen etua konsultoimatta liigaseuroja. Katsellaan vain lasin takana ja luullaan tulkitsevan oikealla tavalla muiden tahtoa.

*****

Kotimainen liiga on alkanut, kuten edellinen päättyi. Kemi on ylivoimaisessa vireessä, ja muut pyristelevät mukana. Sarjanousijoista PJK oli alkuun kiva tuulahdus, HIFK taas yhtä tylsä ja väritön Zenithin kanssa. Nyt vain taso on liian kova, ja kellari kutsuu.

Kemin lumilinna valmistuu samaa vauhtia liigan parhaan joukkueen karatessa muilta. Kemin pistekeskiarvo on huima 2,78. Toiseksi paras keskiarvo on KaDyn 2,25 ja kolmantena tulee Akaan 2,17. Kemi johtaa sarjaa yli puoli pistettä paremmalla keskiarvolla seuraavaan joukkueeseen. Kemillä on myös kymmenen kihausta parempi maaliero seuraavaksi parhaaseen verrattuna. Voitaneen jo nyt nähdä runkosarjan huipentumisen olevan lähinnä arvailua, montako kierrosta ennen loppua se Kemille menee.

*****

Parhaillaan esillä oleva sarjataulukko hämää huomattavan paljon. Mad Max ja PP ovat pelanneet ensimmäisen kierroksen ilman ottelusiirtoja. Näistä PP ei tosin ole edes pistekeskiarvolla vahvoilla. Maxit keikkuvat sarjassa toisena. Onko Maxit sen tasoinen joukkue? Ei ole.

Oraakkeli on joskus katsonut NBA:n sarjataulukkoa. Siellä on joukkueet paremmuusjärjestyksessä voittoprosentin perusteella. Jääkiekon alasarjoissa on tällä kaudella otettu käyttöön pistekeskiarvo (joka kauden keskeytyessä määrittää sijoitukset, jos kaikilla ei ole samaa määrää otteluita pelattuna).

Näin ollen minun itseni minulle suomin valtuuksin teen teille kaikille virallisen sarjataulukon.

OmeP ka
FC Kemi9332,77777778
KaDy8232,25
Akaa Futsal6102,16666667
GFT7122,14285714
ToPV6182
Mad Max11141,90909091
SoVo771,42857143
Riemu861,375
JoSePa7-71,28571429
Ilves FS8-61,25
PJK7-101
Sievi FS8-131
HIFK FS7-250,42857143
PP-7011-650,27272727

*****

Mitä Oraakkeli haluaa? Selkeät rajapäivät milloin tehdään mitäkin. Emme halua jalkapallon pääsarjan tyylistä soutamista ja huopaamista, epätietoisuutta, ja lopulta epäreilua ratkaisua. Siksi epäreilua, ettei se ollut liigan omien sääntöjen mukainen.

Aivan ensimmäiseksi ne pudotuspelit pitäisi jo nyt perua. Yhteiskuntaa lyödään lukkoon. Ainoastaan kaksi joukkuetta ovat pelanneet kauden puolessa välissä puolet peleistään. Osalla joukkueista on vain kuusi peliä plakkarissa. Ihan oikeasti, miksi? Miksi niitä ei voida perua?

Koska haetaan suurten joukkueiden etua. KaDy, GFT ja ToPV eivät mestaruutta veisi suoralla sarjalla. Heille pitää tarjota se mahdollisuus. Saumat nostaa pytty ilmaan. Kuka nyt haluaisi Kemin juhlivan mestaruutta?

Sarjan tulee päättyä runkosarjaan. Se on myös suurin piirtein urheilullista, jos joukkueet ehtivät kohtaamaan toisensa noin kahdesti. Silloin ottelusiirroille tulee tilaa kesäkuulle asti. Kyllä tuo sarja vedetään kaksinkertaisena siihen mennessä.

Samalla pitää jo nyt tehdä selväksi mikä on sijoitusten ratkomisen peruste, jos kausi jää kesken.

Tuossa on yllä aika hyvä malli siihen. Siihen voi tietysti ottaa jonkin raja-arvon. Esimerkiksi ”mikäli kaikki joukkueet ovat pelanneet vähintään 70 % otteluistaan ratkaistaan paremmuus pistekeskiarvon perusteella”.

*****

Samaan aikaan siellä norsuunluutornissa voidaan varmasti miettiä nettiteeveessä kasvaneita katsojamääriä.

Mad Maxilla, Riemulla ja Ilveksellä.

Eipä se 100 euroa Oraakkelille ollut paljoa. Joillekin se on. Te päättäjät, käykää lukemassa Panu Aution twiitit aiheeseen liittyen. Tehkää se ajatuksella.

Tsemppiä kaikille. Varsinkin FC Raumalle. Vuosikymmen Suomen parasta futsal-striimiä.