Valikko Sulje

Valmentajan arki Marokossa – Dokumentti katsottavissa Youtubessa

Valmentajan arki Marokossa - Dokumentti katsottavissa Youtubessa

Tällä videolla syvennytään valmentajan arkeen Marokossa. Pääosassa RS Berkane seuran päävalmentaja Maru Grönroos. Mukana maalivahtivalmentaja ja videon tuotannosta vastannut Petteri Lehtinen. Iso kiitos seuran kuvaaja Hamza Ouadille lukuisista materiaaleista videon tekemiseen.

Tekijöiden sanat

Vain toinen valmentaja voi tietää miltä valmentaminen tuntuu. Vain toinen ulkomailla valmentava voi tietää miltä toisesta ulkomailla valmentavasta voi tuntua. Suomalaisvalmentajien verkosto on tukenut omalla valmennuspolullani. On tärkeää jakaa kokemuksia ja työn tuomia tunnetiloja sellaisille jotka kuuntelevat ja ymmärtävät. Tämä tausta antoi rohkeutta meidän tarttua näppäimistöön, kameraan, kynään jne.

Puhuminen helpottaa ei ole klisee. Kun asiat heittää ulkomaailmaan pään sisältä on kuin tuuli puhdistaisi aivosoluja. Koripallovalmentaja Tuomas Iisalo kirjoitti taannoisessa Apu -lehden artikkelissaan mm. paranoista. Samaistuin häiritsevän paljon siihen kun Iisalo kertoi suhtautuvansa tai suhtautuneensa pieneenkin valmentajan havaitsemaan häiriöön kuin maailmanloppuun.  Herkkä valmentaja lukee ja imaisee helposti sisäänsä joukkueen ja yksilöiden ilmapiiriä ja käyttäytymistä harjoituksissa ja otteluissa.

Erityisherkkyys ei ole ainoastaan vahvuus vaan myös heikkous. Raadollinen kilpaurheilumaailma ja jatkuvasti muuttuva ympäristö sen kaikkine haasteineen ja konfliktineen ei sovi kaikille. En tiedä sopiiko se minullekaan, mutta tällä tiellä on viimeiset vuodet kuljettu. Se myös imaisee mukaansa, koukuttaa ja tekee muusta elämästä ei niin merkityksellistä vaikka se sitä onkin.

On erittäin vaikea hypätä pois ammattilaisurheilun maailmasta kun siihen on kerran tottunut. Toki asennoitumiskysymyksiä niin kuin kaikki elämässä.  Kun valmentaa eri maanosissa niin perspektiivi elämään ja ihmisiä kohtaan kasvaa toiseen ulottuvuuteen. Ulkopuolella näkee kuinka voimakkaassa kuplassa ihmiset Suomessa elävät, ja se on luonnollista. Ihminen näkee vain sen minkä havaitsee. Valmentaminen Marokossa on ollut elämäni yksi mielenkiintoisimmista kokemuksista. Ainutlaatuinen matka ja olen onnellinen että avasin tämän oven. Toivottavasti tällä videolla saamme teille hieman välitettyä valmentamisen arkea sekä kiehtovaa Pohjois-Afrikkalaista kulttuuria. Elämme vain tämän yhden ainoan kerran.

Leppoisia kesäpäiviä!
– Maru Grönroos

______________________

Ajatus videon tekemisestä tuli siitä kun Maru oli nähnyt Luciano Posillipon Youtube videon, jossa esiteltiin Inter Turun tiloja Veritas Stadionilla. Alkuun ideana oli kuvata samantyyppinen ammattivalmentajan päivä ja esitellä RS Berkanen akatemiaa, mutta homman edetessä projekti muuttui pian valmentajan viikoksi. Lopulta nauhalle tarttui vielä kaikkea muutakin erikoista mitä piti yrittää mahduttaa videolle.

Tarkoitus oli tehdä video ammatillisesta näkökulmasta, mutta kai siihen myös viihdearvoa syntyi. Ilman varsinaista käsikirjoitus materiaalia kertyi paljon ja jonkin verran jouduttiin miettimään mitä kaikkea viitsii julkaista. Editointiin ja materiaalin työstöön tuli käytettyä satoja tunteja, mutta hauskaa oli.

Lopputulos on nyt nähtävillä ja toivottavasti tarinassa pysyy katsojat mukana!
– Petteri Lehtinen