Valikko Sulje

Marun matkassa – Futsalkulttuuria etsimässä #2

Marun matkassa- Futsalkulttuuria etsimässä #2

Terve ystävät!

Marun matkassa blogin historiallinen toinen osa on palannut! Kiitos kaikille viime kirjoituksen palautteesta, se antaa voimaa jatkaa kirjoittamista jatkossakin. Kerron tässä osiossa omasta opintomatkastani sekä seurasta jossa työskentelen tarkemmin. Todennäköisesti tästä tulee myös hieman pidempi kirjoitus, se saattaa rönsyillä eri suuntiin, mutta ei anneta sen haitata. Futsalmaailman Maalivahtiblogi on aikaisemminkin kirjoittanut kuulumisia Portugalilaisesta futsalista, tämän myötä saamme tutustua lisää tähän hienoon kulttuuriin.

Se että tänne on päädytty on pitkän prosessin ja verkostoitumisen tulos. Valmennuskoulutuksissa säännöllisesti kehotetaan verkostoitumaan, olen vasta viime aikoina alkanut ymmärtää sen syvempää merkitystä.

Mitä se tarkoittaa? Miten ja milloin verkostoidutaan? Miksi verkostoitua? Kysymyksiä, joita kannattaa pohtia, kun joku seuraavan kerran kehottaa sinua verkostoitumaan.

2019 verkostoiduin Portugalin liiton koulutushenkilöstön kanssa ja se on toiminut alustana tänne pääsemiseksi ja helpottanut monia käytännön asioita paikan päällä. Vaikka jonkinlainen kosmopoliitti olenkin, niin sopeutumiseen ja uusien asioiden omaksumiseen menee aina oma aikansa.

Portugali on maana samanlainen lintukoto kuin Suomikin. Suurin osa ihmisistä asuu muutamissa isommissa kaupungeissa. Maaseudulla elämä on karumpaa. Maa on turvallinen ja monet puhuvat Englantia. Osittain siitä johtuen, että esimerkiksi televisiossa ei ole puhetta dubattu, muitakin syitä varmaan on.

Verkostoitumisella eli kommunikaatiolla luodaan tiedostamatonta pohjaa tulevalle.

Verkostoitumisen pyramidi:

Verkostoitumisen pyramidi. (Grönroos 2022)

Ensimmäinen reilu kuukausi täällä meni Benfican futsalin miesten edustusjoukkueen arkea ja toimintaa seuraten. Pääsin mukaan suoraan ytimeen, harjoituksiin, pukukoppikäytäville, valmentajapalavereihin, peleihin jne.

Minut otettiin hyvin vastaan, vaikka arki on välillä hektistä ja muuttuvia tekijöitä voi olla paljon. Benfican valmennustiimi on tietääkseni yksi futsalmaailman laajimmista 12:s henkilöllään, lisäksi yksi opiskelija on mukana fyysisessä valmennuksessa suorittamassa harjoitteluaan. Itse pääsin tekemään tutkimusmielessä valmennustiimianalyysiä eri henkilöiden rooleista ja vastuualueista sekä laatimaan videoklippejä edustuksen harjoituksista harjoitusarkistoon. Tämän lisäksi tein pientä analyysiä kahden eri vastustajan pelaamisesta ja lähetin näitä sitten eteenpäin kakkosvalmentajalle.

Maalivahtivalmentaja Nuno Silva”at office”.

Näkökulma otteluiden seuraamiseen on itselläni muuttunut, kun on päässyt näkemään sitä työtä mitä jokainen valmennustiimin jäsen roolissaan päivittäin tekee ja päässyt tutustumaan valmentajiin henkilökohtaisesti. Absoluuttisella huipulla yksityiskohtiin kiinnitetään niin kauan huomiota kuin nähdään tarpeelliseksi. Joukkueen yksi valmentajista on esimerkiksi tutkinut ja analysoinut viimeisen kolmen vuoden ajalta yhden päävastustajan 5vs4 alivoimapuolustamista kaikissa kilpailullisissa otteluissa, siinä ei ole tunteja laskettu.

Seuran tekninen johtaja Luis Estrela kertoo hyvissä ajoin uusille seuraan tuleville juniorivalmentajille, että Benficassa valmentaminen on 24/7 työtä. Eihän se toki kirjaimellisesti näin ole, mutta kertonee jotain siitä vaatimustasosta mikä Benfican kaltaisessa seurassa on.

Kaikki edustusjoukkueen valmennustiimin jäsenet ovat päätoimisia ja jokainen puhuu vähintään tyydyttävästi englantia, joten paikka ei voisi olla parempi tutkimusympäristö eliittitason toiminnasta.

Peli -ja matkustusmäärät ovat pelaajilla isot (maajoukkue-edustukset, kotoinen liiga ja cup, champions liiga, muut pienempimuotoiset turnaukset). Joukkueessa on Portugalin, Brasilian sekä Venäjän maajoukkuepelaajia. Nuoret U19-U20 pelaajat täydentävät harjoitusrinkiä maajoukkuepelaajien ollessa poissa. Toki myös nämä nuoret pojat ovat mukana heidän oman ikäluokan maajoukkuetoiminnassa.

Kuormituksen seuranta on erittäin tarkkaa touhua. Käytössä on subjektiivisia ja objektiivisia mittareita. Kun pelejä on paljon niin se tarkoittaa myös isoa matkustuskuormaa, mikä pitää huomioida suunniteltaessa harjoitusviikkoja. Valmennuksen yksi päätehtävistä on pitää pelaajat terveinä, ja jos loukkaantumisia tulee niin yksilöllinen, dataan pohjautuva peleihin paluu protokolla on olemassa.

Kehittävää fyysistä harjoittelua ei pystytä tiiviin pelikauden aikana optimaalisesti toteuttamaan. Harjoitteet painottuvat mm. 3-5 pelaajan hyökkäyskonsepteihin sekä erikoistilanteiden harjoitteluun. Tämän lisäksi erilaisia rondoja pelataan melko paljon, mutta näiden edustavuus itse huipputason futsaliin on mielestäni heikko.

Näin isossa valmennustiimissä vuorovaikutuksen pitää olla saumatonta ja uskon, että se on yksi vahvuus täällä. Asioista pystytään puhumaan avoimesti ja kaikille annetaan tilaa tuoda omia näkemyksiä esille. Toisia voidaan haastaa ja ottaa yhteenkin, mutta luottamus on sen verran korkea, että se ei hajota rakenteita. Kunnioitus on edellytys menestyvän tiimin luomisessa. Valmentajien pitää myös pystyä toimimaan jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä, nykyajan työelämätaidon perusteita siis.

Harjoitukset alkamassa.

Kun pelaajat kilpailevat maailman huippuja vastaan (jossakin päin maailmaa), niin motivoituminen oman sarjan häntäpään joukkuetta vastaan ole aina helppoa. Futsal on kovalla alustalla pelattava, jatkuviin paikanvaihtoihin perustuva dynaaminen ja kilpailtu pallopeli, jonka vaade kentällä on kova. Peliväline pitää pystyä hallitsemaan molemmilla jaloilla, oma keho suhteessa ympäristöön ja mahdollisiin muihin sisäisiin ja ulkoisiin stressitekijöihin. Joukkueen psykologi Andreia Vaz tukee pelaajia ja valmennusta mitä tulee psyykkisiin tekijöihin.

Pari sanaa seurasta.

Benfica on 1904 perustettu monilajiseura, jonka valikoimiin kuuluu lukuisia lajeja. Sisäpalloilulajit futsal, käsipallo, koripallo, lentopallo ja roller hockey harjoittelevat jalkapallostadionin vieressä olevilla kahdella kentällä. (Pavilhao de Luz 1 ja 2). Harjoitusvuorojen jakaminen on melkoinen tetris lukuisten käyttäjien takia (tuttua joillekin seuratoimijoille). Yhteensä urheilevia seuran jäseniä on n. 3000.

Kuva: slbenfica.pt

Yleisesti ottaen seuran yhteenkuuluvuus on näkyvää, kaikki tervehtivät toisiaan oli kyse mistä joukkueesta tai lajista hyvänsä. Seuran arvot, värit ja tunne näkyvät aivan kaikessa. Jos ottelu hävitään niin sitä seuraa viikon suru-aika. Ihmiset viettävät aikaa stadionilla ja hyödyntävät sen palveluita, otteluihin tullaan ajoissa ja sieltä ei ole kiire pois.

U17 harjoituksien lopuksi vanhemmat pelaajat heittävät läpyt nuorempien U13 pelaajien ja valmentajien kanssa. Peleissä kaikki pelaajat kiertävät kentän ympäri ja läpyttävät innokkaimmat katsojat. Historiaa kunnioitetaan ja arvostetaan, asia joka mielestäni on Suomessa unohdettu, vähän kaikessa.

Tulevaa

Matkani edustusjoukkueen mukana päättyi tai siihen tuli tauko lokakuun loppupuolella, kun aloitin U13-U19 joukkueiden koordinaattorina. Päätehtäväni ovat:

  • Harjoituksien laadun ja intensiteetin seuraaminen ja kehittäminen
  • Valmentajien palautteenannon ja vuorovaikutuksen seuraaminen ja kehittäminen
  • Potentiaalisten pelaajien scouttaaminen muista alueen pienemmistä seuroista

Aiemmin mainitsin teknisen johtajan asettamasta vaatimustasosta valmentajille, se on jotain mitä en ole aikaisemmin Suomessa kokenut. Tavoitteellisessa toiminnassa näinhän sen pitäisi ollakin. Suomalaisissa seuroissa laaditaan valmennuslinja ja valveutuneimmissa seuroissa jopa pyritään sitä arkeen integroimaan, mutta valmennuksen laatutekijät ja vaatimustaso sekä pelaajien seuranta ja kehittämismenetelmät usein unohdetaan.

Juniorivalmentajat saavat tai joutuvat esimerkiksi analysoimaan myös jokaisen ottelun yksittäisen pelaajan suorittamista erillisellä kaavakkeella. Pelaaja- ja valmentajakehitys on kaiken keskiössä. Seura on laatuluokan 4+ tasolla, joten 5 kategoriaan on vielä hieman matkaa.

Futsalissa on poikapuolella Portugalissa kaksi 5 laatuluokan seuraa Nuno Silvan Caxinas lähellä Portoa ja Porto Salvo Lissabonin kupeessa, näistä Porto Salvo on 5 kategorian seura myös tyttöjen osalta. Toivon kirjoittavani näistä seuroista jatkossa enemmän.

Edustusjoukkueen toiminnan lisäksi olen ollut marraskuussa pidettävän valmentajakoulutuksen kimpussa, jota olen organisoinut yhdessä Portugalin liiton Ricardo Azevedon kanssa. Tapahtumaan on tulossa Itä-Suomesta intohimoisia futis- ja futsalpersoonia.

Ohjelmamme koostuu nuorten maajoukkuetoiminnoista niin futsalissa kuin jalkapallonkin osalta. Vierailemme paikallisissa seuroissa ja saamme mm. Jorge Brazin vieraaksemme puhumaan valmentamisen saloista. Kansainvälisen koulutuskokonaisuuden organisointi on ollut opettavainen kokemus.

Pystyn hyödyntämään koulutusta myös AMK opintojeni suorittamiseksi, jota on ainakin vielä muutaman kurssin ja opinnäytetyön verran jäljellä.

Lopuksi haluan kiittää onnitteluista, joita teiltä sain. Vietimme täällä ikimuistoiset juhlat tuttavaperheen kesken. Täällä kaikki hyvin ja ensimmäinen derbykin jo takana!

Hyvää syksyä jatkoa, pitäkää lippu korkealla,

MG