Valikko Sulje

Se päätös vaikuttaa koko suomalaisen futsalin tulevaisuuteen

Maanantaina Montenegron kaatoon EM-karsinnoissa

Suomen futsalilla menee tällä hetkellä maajoukkuetasolla kovaa. Pitkän työn hedelmät ovat poimittavissa. Samaan aikaan eletään tilannetta, jossa joudutaan tekemään suomalaisen futsalin tähän asti tehdyistä päätöksistä suurin.

Suomi pelaa pääsiäisen ympärillä todella suuret ottelut Serbiaa vastaan. Kiirastorstaina on edessä vierasreissu, ja pääsiäissunnuntaina pelataan kotiareenalla. Vaikka Palloliitto ei haluakaan hypeä maksimoida ja laittaa lippuja myyntiin, olisi äärimmäisen tärkeää julkaista pelipaikka – ja myydä niitä lippuja.

Joku voisi sanoa tuon olevan suomalaisen futsalin tärkein viikonloppu.

Ei ole.

Suomalaisen futsalin tärkein päätös liittyy vuoden vaihteeseen 2020. Tuolloin päättyy Mićo Martićin sopimus. Kroatialainen ”Mister” on tehnyt mahdottomasta mahdollisen ja vienyt Suomen sensaatiomaisesti MM-kisakarsintojen pudotuspeleihin. Suomen futsalmaajoukkue onnistui Palloliiton VISIO 2020 -suunnitelmassa.

Martić on joidenkin spekulaatioiden mukaan lopettamassa Suomessa. Kahden maan välillä matkustaminen on varmasti raskasta, ja onhan hän antanut Suomelle todella paljon. Seitsemän vuotta on pitkä aika reissata.

Oraakkelin lasikuula varoittelee valmentajan lähdöstä. Se saa oraakkelin varpailleen. Jos näin käy, miten korvata hänet?

Ennen Martićia Jouni Pihlaja loi vahvat pohjat maajoukkuefutsalin kehittymiselle. Samaan aikaan maailmalle lähti ensimmäinen suomalainen futsalammattilainen. Nykyinen futsalin kilpailupäällikkö antoi lajille todella paljon, ja on kuin pääsiäismuna, sillä hän jatkaa antamistaan uudessa positiossaan. Noh, se sivuraiteista.

Pihlaja oli Suomen menestynein valmentaja, ja sopivin sen ajan maajoukkueeseen. Nyt olisikin helppoa nostaa esimerkiksi Panu Autio tai Ville Sihvonen päävastuuseen. Se olisi se mukava ratkaisu.

Älkää tehkö sitä.

Suomessa on jatkuvasti enemmän ja enemmän ammattilaisia. Jukka KytöläJani Korpela ja Juha-Matti Savolainen etunenässä. Elite Roundin jälkeen ei olisi mahdoton ajatus nähdä lisää suomalaisia ulkomailla.

On puolestaan mahdoton ajatus nähdä kotimaassa pelaavia ja valmentavia – ja ennen kaikkea oppinsa saaneita – suomalaisen futsalin lippulaivan komentajana. Ja näitä ammattilaisia ohjaamassa. Kaikella kunnioituksella heitä kohtaan.

Oraakkeli kertoo nyt Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahdelle totuuden. Tee jatkosopimus nykyisen valmennustiimin kanssa jo nyt, ja julkaise se futsal-gaalassa Turussa 15. toukokuuta.

Jos se ei onnistu, verkot vesille jo nyt. Katse kannattaa suunnata Balkanille. Latinofutsal ei suomalaisille sovi. Mennään nykyisellä raivolla, uhrautumisella ja joukkueena eteenpäin.

Muista Ari – se valmentajapäätös vaikuttaa koko suomalaiseen futsaliin.